35 ülkeden 200'e yakın üniversite bu fuarda

25. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarı 8-17 Mart tarihleri arasında 6 ayrı merkezde düzenlenecek.

YURTDIŞI EĞİTİM 05.03.2014, 20:51 05.03.2014, 20:57
35 ülkeden 200'e yakın üniversite bu fuarda

Türkiye'ye eğitim amacıyla her yıl yaklaşık 10 bin öğrenci gelirken, 100 bine yakın genç ise eğitim amacıyla yurt dışına gitmeyi tercih ediyor

Yurt dışında eğitim yapmak isteyen gençlere, başta eğitim bursu olmak üzere değişik olanaklar ve fırsatlar sunmaya hazırlanan "25. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları" 8 Mart'ta başlıyor.

Dünyanın dört bir yanından IEFT Fuarları'na katılacak yaklaşık 200 eğitim kurumu, yurt dışında değişik seviye ve alanlarda eğitim almak isteyen öğrencilere, toplamda bir milyon dolar'a ulaşan kısmi veya tam burs imkanlarını anlatacaklar.

Burs imkanlarını ilk ağızdan öğrenmek için

25. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları, öğrencilerin yine çok özel burs imkanlarıyla buluşmalarına aracılık edecek. Fuarlarda, önemli okulların yanı sıra burs kuruluşları, ülke ataşeliklerine kadar, eğitimde hem maddi, hem de kültürel olarak öğrencilerin en iyi şartları elde edebilmeleri için herkes hazır bulunacak. 200 civarında eğitim kurumu, yurtdışında okumak isteyen öğrencilere toplam bir milyon doları bulan burs imkanları sunacaklar. 35 farklı ülkeden 200 eğitim kurumunun katılacağı IEFT Fuarları'nda kurumlar kısmi veya tam burslar ile başarılı öğrencileri ödüllendirecekler. IEFT Fuarları'na katılan başta ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Avrupa üniversiteleri olmak üzere pek çok eğitim kurumu kısmi veya tam eğitim bursu sağlıyor. Üniversitelerin burs kriterleri kurumdan kuruma farklılık gösteriyor. Bazı üniversiteler tam burs olanağı sağlarken, bazıları eğitim ücretleri üzerinden kısmi burslar veriyor. Fuarlara gelen ziyaretçiler, üniversite yetkililerinden burslara ve diğer imkanlara ilişkin detaylı bilgi alabilecek, okulların burs kriterlerine uygun olup olmadıklarını birebir iletişim kurarak öğrenebilecekler.

Türkiye'de halen 30 bin civarında yabancı öğrenci var

IEFT Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar, 25. IEFT Fuarları vesilesiyle eğitim alanındaki küresel ve yerel görünüm hakkında şu bilgileri verdi: "Bir ülkenin gelişmişlik seviyesi ve potansiyeli için pek çok farklı verinin kullanıldığı günümüzde, 'gençlerinin uluslararası eğitime katılım oranı' da önemli göstergelerden biri. Eskiden dünyada eğitim amacıyla yurt dışına giden öğrencilerin büyük bir kısmı az gelişmiş ülkelerden gelişmiş ülkelere yönelirken, günümüzde bu trendin değişmekte olduğunu görüyoruz. Bugün de en çok öğrenci gönderen ülkeler hâlâ gelişmekte olan ülkeler olsa da, en çok öğrenci kabul eden ülkeler arasına Çin, Rusya, Güney Kore, Japonya gibi Asya ülkelerinin de girdiği bir gerçek… 2011 OECD raporlarına göre, halen 4,3 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında bir ülkede eğitim yapıyor. Bu sayı 1990'lı yıllarda 1,3 milyondu; 2025 yılında ise 8 milyona ulaşması tahmin ediliyor. 2024 yılına kadar, uluslararası eğitimde en çok öğrenci gönderen ülkelerin, Çin, Hindistan, Suudi Arabistan, Nijerya, Nepal, Pakistan, Irak, Brezilya, Türkiye, Endonezya ve İran olması öngörülüyor. En çok uluslararası öğrenci kabul eden ülkeler ise, ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada, Almanya, Çin, Güney Kore, Japonya, Rusya ve İspanya. 2010 UNESCO verilerine göre ise, uluslararası öğrencilerden en büyük payı ABD (800.000 civarında) ve İngiltere (400.000 civarında) alıyor. Ardından, Avustralya (300.000), Fransa (260.000), Almanya (250.000), Japonya (270.000), Kanada (265.000), Rusya (200.000) en geliyor. Türkiye'de halen eğitim yapan uluslararası öğrenci sayısı 30.000 civarında (Toplamda payı %0,8)."

IEFT Fuarları 12 yılda Avrupa'nın en büyüğü oldu

2002 yılından bu yana hızla gelişerek Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük yurtdışı eğitim organizasyonu olan IEFT Fuarları (International Education Fairs of Turkey), bu yıl 25'inci kez kapılarını açıyor. Gençleri, öğrencileri ve ailelerini yurtdışındaki eğitim kurumlarıyla buluşturan ve bu kurumların sunduğu burs ve benzeri imkanları ziyaretçilere tanıtan IEFT Fuarları, Ankara, İzmir, İstanbul (Avrupa Yakası), İstanbul (Anadolu Yakası), Eskişehir ve Adana'da düzenlenecek.

Yurtdışı Eğitim Fuarları'nı ilk kez 2002 yılının Mart ayında düzenlediklerini açıklayan Genel Müdür Deniz Akar şunları söyledi: "O dönemde sadece İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirilen ve 8 ülkeden 35 civarında eğitim kurumunun katıldığı fuarları, yaklaşık 1500 civarında öğrenci ziyaret etmişti. 12 yıldır her yıl düzenli olarak Bahar ve Güz aylarında düzenlediğimiz IEFT Fuarları bu yıl Mart ayında 25'inci kez kapılarını açacak. Yıllar içerisinde kaydettiği hızlı ve istikrarlı büyüme ile IEFT Fuarları artık bölgenin bu alandaki en büyük fuar organizasyonu olmuş, İstanbul ve Ankara dışında Anadolu'da da birçok merkezde düzenlenmeye başlamıştır. Mart ayında 6 merkezde gençlerle buluşmaya hazırlanan 25. IEFT Fuarları'na 35 ülkeden yaklaşık 200 üniversitenin katılımını ve 20 binin üzerinde ziyaretçi ağırlamayı hedefliyoruz."

IEFT Fuarları'nın bu yıl 25'inci kez düzenlenmesi nedeniyle, katılımcılara özel armağanlar verilecek. Fuarı ziyaret edenler arasından 25 kişi ücretsiz İngilizce Dil Kursu, 1.000 kişi ise ücretsiz on-line İngilizce Dil Kursu kazanacak. Fuarların İstanbul (Avrupa Yakası) bacağı, artan ziyaretçi hacmi nedeniyle bu yıl Avrupa'nın en büyük kongre merkezlerinden biri olan "İstanbul Kongre Merkezi"nde gerçekleştirilecek. 100'den fazla seminere ev sahipliği yapacak olan fuarlara bu yıl özellikle Kanada ve Almanya'dan önemli bir katılım söz konusu. Kanada'dan 20 üniversitenin yanı sıra 4 lisenin temsilcileri hazır bulunacak; Almanya'dan ise bazıları ücretsiz olmak üzere 12 üniversite katılacak. ABD ve İngiltere'den 50'nin üzerinde olmak üzere, Almanya, Kanada, Rusya, Fransa, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Macaristan, Polonya, Çin, Danimarka, Litvanya, Avusturya,  Estonya, Kazakistan, Bosna gibi dünyanın değişik ülkelerinden 200'ün üzerinde eğitim kurumu IEFT Fuarları'na katılarak, sundukları imkanları Türk öğrenci ve ailelerine tanıtacaklar.

Her yıl yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği IEFT Fuarları'na gelen ziyaretçiler, üniversite hazırlık, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora, üniversite transfer, dil okulları, yaz okulları, sertifika-diploma programları, staj, lise eğitimi ve burslu yurtdışı eğitim konularında kurum temsilcilerinden bilgi alabilecek, ülkelerin eğitim ortamları konusunda merak ettikleri soruları yöneltebilecekler. Fuarlarda ziyaretçilere ayrıca ücretsiz seminerler ve ücretsiz dil seviye belirleme sınavlarına girme imkanı verilecek, 1000'in üzerinde ziyaretçiye ise ücretsiz İngilizce dil kursu armağan edilecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
13°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:12
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:55
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P