Yeni YÖK yasa taslağı ışığında tıpta uzmanlık eğitimi

Medeniyet Üniversitesi organizasyonuyla, Yükseköğretim Kurulu, Tıpta Uzmanlık Kurulu ve Sağlık Bakanlığının işbirliğinde BYOtel'de Yeni YÖK Yasa Taslağı’nda Tıpta Uzmanlık Eğitimi konulu bir çalıştay gerçekleştirildi.

MESLEKİ EĞİTİM 01.02.2013, 08:30 01.02.2013, 11:35
Yeni YÖK yasa taslağı ışığında tıpta uzmanlık eğitimi

Medeniyet Üniversitesi organizasyonuyla, Yükseköğretim Kurulu, Tıpta Uzmanlık Kurulu ve Sağlık Bakanlığının işbirliğinde BYOtel'de Yeni YÖK Yasa Taslağı’nda Tıpta Uzmanlık Eğitimi konulu bir çalıştay gerçekleştirildi. 

YÖK üyelerinin de bulunduğu yüzü aşkın öğretim üyesi katıldı.

Yükseköğretim Kurulunun hazırlık sürecinde olduğu Yeni YÖK Yasa Taslağı’yla birlikte gündeme gelen Tıpta Uzmanlık ve yeterlilikler sorunuyla ilgili geçekleştirilen çalıştaya YÖK üyeleri, bünyesinde tıp fakültesi bulunan üniversite rektörleri, tıp fakültesi dekanları, kamu hastane birliği yöneticileri, hastane yöneticileri, başhekimler ve öğretim üyeleri katıldı.

Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur açılış konuşmasında, Yeni YÖK Taslağı konusunda tartışmaların halen devam ettiğine dikkat çekerek, yeni taslakta Tıpta Uzmanlık Eğitimi konusuyla ilgili bir değerlendirmenin olmadığı; dolayısıyla bu konuda bundan sonraki süreçlere kaynak ve dayanak olması için konunun ilgili paydaşlarla bu çalıştay çerçevesinde tartışılmasını arzu ettiklerini bildirdi.

Prof. Dr. Hamit Okur konuşmasına şöyle devam etti:

“Sağlık hizmetlerinde kalite kavramı son 30 yıl içerisinde sıkça gündeme geldi ve sağlık sektöründe hızlı ve güzel gelişmelere vesile olmuştur. Tıp eğitimi konusunda da son yıllarda özellikle tıp fakültelerinin verdiği eğitimler konusunda daülkemiz adına güzel gelişmeler olmuş, ulusal yeterlilikler çerçevesindetıp eğitiminin standardize edilmesi yönünde de ciddi adımlar atılmıştır. Aynı şekilde ve paralellikte, Tıpta Uzmanlık Eğitimi konusunda da önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bilindiği üzere tıpta uzmanlık eğitimi görevi, Tıp Fakülteleri ile Eğitim ve Araştırma Hastanelerine verilmiştir. Ancak Tıpta Uzmanlık Eğitiminin verildiği bu kurumlar arasında, alt yapı, eğitici insan kaynağı,  donanım ve nüfus özellikleri gibi çeşitlilik; mezunlarda aranan bilgi beceri ve tutum yeterliliklerinde çok belirgin farklar oluşmaktadır. Bu anlamda Tıpta Uzmanlık Kurulu,uzmanlık eğitimi konusunda son iki yılda çok güzel çalışmalar yapmış ve bu konudaki çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalar kapsamında Tıpta Uzmanlık Eğitimi, alt yapı, eğitici insan gücü ve deneyim bakımından standardize edilmesi planlanmaktadır. Mevcut durumda tıpta uzmanlık öğrencisinin mezuniyet sonrasında iyi bir iş, üst uzmanlık ya da akademisyen olarak bilimsel çalışmaya devam seçenekleri vardır. Tıpta uzmanlık Eğitiminin bu seçeneklere göre planlanması, Tıpta Uzmanlık tezlerinde bu seçeneklere göre, ya bitirme projesi şeklinde mi yoksa doktoraya eşdeğer bir tez niteliğinde mi olacağı hala tartışılmaktadır. İşte bu çalıştayın amacı, Tıpta Uzmanlık Eğitimi konusunda tartışılan bu ve benzer sorulara cevaplar arayarak yeni hazırlanacak olan YÖK Kanunu’nunda çerçevenin doğru ve net bir şekilde belirlenmesini sağlamaktır.”

Çalıştay 3 oturum halinde gerçekleştirildi

Yeni YÖK Yasa Taslağı’nda Tıpta Uzmanlık Eğitimi  çalıştayının ilk oturumuna Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiçbaşkanlık yaparken bu oturumda Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, “Ülkemizde Uzmanlık eğitiminin Durumu ve Uzman hekimden Beklenenler”; Prof. Dr. Recep Öztürk, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikleri Çerçevesi ve Uzmanlık eğitiminin ‘Doktora’ Eşdeğerliliği”; Prof. Dr. Mehmet Gündüz, “Japonya’da Uzmanlık Eğitimi”; Yard. Doç. Dr. İbrahim Akalın, “ABD’de Uzmanlık eğitimi” ve Prof. Dr. Umut Akyol, “Avrupa Birliği Ülkelerinde Uzmanlık Eğitimi” konulu birer sunum gerçekleştirdiler.

Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü ve Tıp Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Solak’ın başkanlığında gerçekleşen öğleden sonraki 2. oturumda ise;uzmanlık eğitimi yapanların tez hazırlayıp hazırlamayacağı, tezli ve tezsiz https://www.lightningruletoyna.com uzmanlık eğitimin farkının ne olacağı; tezli uzmanlık eğitiminde tezlerin nasıl hazırlanacağı ve bu çerçevede hazırlanacak tezlerin bütçesi hakkında akla gelen sorulara cevaplar aranırken, başta yasal boyut olmak üzere gündeme gelen ilgili diğer konulara çözüm ve öneriler ortaya kondu.

Ardından gerçekleştirilen son oturumda ise Yükseköğretim Kurulu ve Tıpta Uzmanlık Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk ile İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ınbaşkanlık yaparken  2. oturumda ortaya çıkan görüşler katılımcıların dikkatine sunulup oylanarak çalıştay sonuç bildirgesi metni oluşturuldu.

Çalıştay sonrasında kısa bir değerlendirme ve teşekkür konuşması yapan Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. youbets Hamit Okur, “Bugün burada çok değerli ve önemli bir konuda büyük bir görevi ifa etmiş bulunuyoruz. Katkı ve katılımlarından dolayı teşekkür ediyor, ülkemiz ve tıp dünyamız için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
17°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:18
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P