Mesleki eğitim görenlerin istihdam şansı daha yüksek

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), mesleki eğitim görenlerin istihdam şansının daha yüksek olduğunu bildirdi.

MESLEKİ EĞİTİM 23.10.2012, 11:33 23.10.2012, 11:36
Mesleki eğitim görenlerin istihdam şansı daha yüksek

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), mesleki eğitim görenlerin istihdam şansının daha yüksek olduğunu bildirdi.

Türkiye'de yetişkinlerden meslek lisesi mezunlarının yüzde 29'unun; buna karşılık genel lise mezunlarının yüzde 35'inin atıl olduğunu vurgulayan TİSK, bu nedenle meslek lisesi mezunlarının iş bulma konusundaki avantajı kamuoyunda sıkça dile getirilmesi gerektiğini kaydetti. TİSK, "gençlere sağlayacağı olanaklar daha iyi tanıtılmalı ve toplumun meslek liselerine yönelik olumsuz algısı değiştirilmeli" önerisinde bulundu.


TİSK'ten yapılan açıklamada, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) "Bir Bakışta Eğitim 2012" Raporu'nu Türkiye açısından değerlendirildi. Çeşitli ülkelerin eğitim sistemindeki mevcut durumunu ve geleceğe dair tahminleri yansıtan veriler içeren Rapor'da 2010 yılı itibariyle Türkiye'de 25-64 yaş grubunda, yani yetişkinlerde, öğrenimi lise ile sınırlı kişilerden mesleki eğitim görenlerin istihdam oranının yüzde 63 olduğuna dikkat çeken TİSK, öğrenimi genel lise ile sınırlı olanların istihdam oranının ise yüzde 57 olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin bu oranlar ile her iki alanda 29 OECD ülkesi içinde istihdam oranı Betticket sıralamasında sonuncu olduğuna dikkat çeken TİSK, raporla ilgili şu detayları paylaştı:
"OECD ülkelerinde mesleki eğitim alanların istihdam oranı yüzde 76 ve genel eğitim alanların istihdam oranı ise yüzde 71. İstihdam oranları en yüksek olan İzlanda mesleki eğitimde yüzde 86 ve genel eğitimde yüzde 74 ile Türkiye arasında büyük fark bulunurken, inceleme kapsamındaki ülkelerin büyük çoğunluğunda mesleki eğitim alanların istihdam oranının genel eğitime kıyasla daha yüksek olması dikkat çekiyor."

-"TÜRKİYE'DE GENEL LİSE MEZUNLARININ YÜZDE 30'U ATIL DURUMDA"-

Öte yandan, OECD ülkelerinde yetişkinlerden meslek lisesi mezunlarının yüzde 18'i; genel lise mezunlarının yüzde 23'ü atıl durumda olduğuna dikkat çeken TİSK, Türkiye'de ise yetişkinlerden meslek lisesi mezunlarının yüzde 29'unun; buna karşılık genel lise mezunlarının yüzde 35'inin atıl olduğunu vurguladı. Bu verilere göre; Türkiye'de ve diğer OECD ülkelerinde meslek lisesi mezunları iş bulmada genel lise mezunlarına kıyasla avantajlı durumda olduğunu ifade eden TİSK, "Hem meslek lisesi, hem genel lise mezunlarının Türkiye'deki istihdam oranı ile OECD ortalaması arasında büyük fark var. Bu farka mesleki eğitimde 12 puan, genel eğitimde 14 puan. Bu farkın en önemli sebebi, Türkiye'de kadın istihdamı oranının çok düşük oluşu. Ne çalışan, ne de eğitim gören kişilerin toplumdaki yaygınlığı Türkiye'de OECD'ye göre çok yüksek; bu da kadınların durumundan kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

-"TÜRKİYE'DE KADINLAR AÇISINDAN DURUM VAHİM"-

TİSK'e göre OECD Raporu, atalet oranında Türkiye ile diğer OECD Ülkeleri arasındaki uçurumu yaratan unsurun, kadınların durumu olduğunu gösteriyor. Türkiye'de 25-64 yaş grubundaki meslek lisesi mezunu kadınların sadece yüzde 31'i genel lise mezunu kadınların sadece yüzde 27'si istihdam edilirken, OECD'nin oranları sırasıyla yüzde 68 ve yüzde 65. Türkiye'de meslek lisesi mezunu kadınların yüzde 62'si; genel lise mezunu kadınların yüzde 66'sı atıl iken, OECD'de bu oranlar sırasıyla yüzde 26 ve yüzde 30. 
TİSK'e göre meslek lisesi mezunlarının iş bulma konusundaki avantajı kamuoyunda sıkça dile getirilmeli, gençlere sağlayacağı olanaklar daha iyi tanıtılmalı ve toplumun meslek liselerine yönelik olumsuz algısı değiştirilmeli. Gelecekteki kadın istihdamı oranına dair ulusal/resmi hedefler yeterli görülmemeli, açıklanacak Ulusal İstihdam Stratejisi'ne bağlı olarak, sosyal taraflarla birlikte etkin bir geliştirme programı hazırlanıp, uygulanmalı.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15°
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:01
Yatsı 21:31
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P