Bir bebeğin hayatı nasıl kurtuldu?

Health eVillages (Sağlık e-Köyleri) adlı kuruluş, uzak bölgelerde görev yapan bu personele akıllı telefon cihazları ile tıbbi eğitim verecek yeni bir girişimi duyurdu.

MESLEKİ EĞİTİM 01.11.2012, 12:08 01.11.2012, 12:15
Bir bebeğin hayatı nasıl kurtuldu?

Health eVillages (Sağlık e-Köyleri) adlı kuruluş, uzak bölgelerde görev yapan bu personele akıllı telefon cihazları ile tıbbi eğitim verecek yeni bir girişimi duyurdu.


Bu yeni girişim, “Health eVillages”in en büyük pilot yerleşkelerinden biri olan Kenya’daki Kijabe Hastanesinde başlıyor. Bu hastane, her ay tüm Doğu Afrika’dan tedavi olmak amacıyla seyahat eden yaklaşık 10 bin kişiyi ağırlıyor. Kijabe Hastanesi düzenli olarak 100 personelini ayakta ve yatan hasta hizmetleri, genel tıp, ortopedik cerrahi, yenidoğan ve HIV’li hastaya bakım gibi çok geniş bir spektrum çerçevesinde tıbbi eğitime tabi tutuyor.

“Health eVillages”ın kurucusu ve Girişimci Doktorların Başkan Yardımcısı olan Donato Tramuto, bu çalışmanın ABD Senatörü Bill Frist ve Kenya Kijabe Hastanesinde her yıl 40 hafta çalışan ve aslen Vanderbilt’te görev yapan Dr. Mark Newton ile temaslarından sonra başladığını dile getirdi. Tramuto, “Dr. Newton’un bu camiada karşılaştığı zorluklardan birinin sağlık eğitimi alan öğrenciler olduğunu anlamamız çok acı oldu.” dedi. Doktor veya tıbbi destek personeli olmak için eğitim alan bu öğrencilerin okudukları kitapların güncelliğini kaybetmiş olduğunu, bu yayınların 60, 70 hatta 80 yıllık olduğunu ifade eden Tramuto, sayıların daha da şaşırtıcı olduğunu, 6 kitabın 30 öğrenci tarafından paylaşıldığını belirtti.

Bir bebeğin hayatı kurtuldu

“Health eVillages”in Kenya’daki Sahabet sağlık çalışanları için bu girişimi başlattıktan sonra meydana gelen bir olayı hatırlatan Tramuto, sahada çalışan bir hemşirenin, 15 yaşındaki bir gebenin ölü doğum yapacağından endişelendiğini anlattı. Tramuto, “O sabah hemşire telefonundan yenidoğan resüsitasyonu ile ilgili bir videoyu seyretti. O güne kadar böyle bir eğitim materyali mevcut değildi. O gün bebek doğduğunda, korkulduğu gibi bebek nefes almıyordu, sadece birkaç saat önce aldığı eğitimle o hemşire bebeğin hayatını kurtardı.” dedi.

“Yapılan küçük şeyler, büyük şeyler oluşturur; bir bebeğin hayatını kurtarmak gibi,” diyen Tramuto, şöyle devam etti:

“Hindistan’da 1 milyar 200 milyon kişiden 600 milyonunun tuvaleti yok. Ancak yüzde 75’inin cep telefonu var. Yani tuvaletten çok cep telefonuna erişimi olan insan var. Dünya çapında mobil cihazların en fakir ve en mahrum yerlerde bile bulunmasının bu işleri kolaylaştırması gerekir.”

Sürekli tıp eğitiminin, tıbbın uygulanmasında kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Tramuto, özellikle gelişmekte olan bölgelerde kanıta dayalı araştırma sonuçları ve tıptaki gelişmelerden haberdar olmanın öneminin farkında olduklarını ifade etti. Tramuto, bu mobil teknolojileri kullanmanın sağlık çalışanlarının bilgi ve becerilerini arttırarak daha iyi sağlık hizmeti sunumu sağlayacağını söyledi.

Sürekli tıp eğitimi imkânı

Hekimler için tarafsız multimedya sürekli eğitim materyalleri tedarik eden “Oakstone” Yayıncılık ile ortaklık içine giren program, klinisyenlere “Health eVillages”a ait tabletler ile görüntülü öğretim araçları sağlayacak ve sağlık çalışanlarına hastalara daha iyi hizmet verebilmeleri adına sürekli tıp eğitimi sunacak. Eğitim faaliyetleri içeren tabletler, işinde uzmanlaşmış kişilerden dersler içerecek ve kırktan fazla tıbbi uzmanlık alanından detaylı tıbbi bilgiler verebilecek.

“Health eVillages”, Eylül 2011 tarihinde Robert F. Kennedy Adalet ve İnsan Hakları Merkezi ve Girişimci Doktorlar ile iş birliği içinde kuruldu. Program, dünya üzerinde gelişmekte olan ülkelerdeki sağlık çalışanlarına elde taşınabilir cihazlar sağlıyor. Bu cihazlar, uygun tıbbi referans içerikleri ve karar destek araçları yüklü oluyor. Ayrıca, bu bölgelerdeki sağlık çalışanlarına eğitim verilmeye çalışılıyor. Kâr amacı gütmeyen bu grubun pilot çalışmaları Çin, Haiti, Louisiana’nın kırsal bölgeleri ve Uganda’da başlamış durumda. HealthIT News
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
19°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P