Biyografi

Biyografi / Öne Çıkanlar

Biyografi / Yeni Eklenenler

Mehmet Kemal COŞKUNÖZ
Mehmet Kemal COŞKUNÖZ “Bir işi yapıyorsam, en iyisi olmalıyım”

M.Kemal Coşkunöz, 25.08.1921’de Bursa’da doğdu. İlkokul eğitimiyle birlikte çıraklığa başladı ve tüm ömrü boyunca öğrenmeye ve öğretmeye gönül verdi. 1941 yılında Tophane Sanat Okulu’nu, 1942 yılında Yıldız Askeri Nakliye Okulu’nu bitirdi. Çanakkale 101.Topçu Alayında alay makinisti görevindeyken, Mısır'daki İngilizlere ait Tank Montaj Fabrikası'na tank uzmanı olarak yetiştirilmek üzere gönderildi.1946 yılında Mısır’dan dönüşte Tophane Sanat Okulu'nda öğretmen olarak göreve başladı.
 
1949 yılında Türkiye'de ilk kez kalıp ile çatal, bıçak, kaşık üretimini gerçekleştirmek için girişimciliğe atıldı. Bu arada tekstil sektörüne yönelik ilk markalama makinası imalatını gerçekleştirdi. 1950 yılında SKT firmasını 2 ortağı ile birlikte kurarak küçük elektrikli araç-gereçler imalatı yaptı. 1953 yılında kamudaki öğretmenlik görevinden ayrılarak SKT'deki işinin başına geçti. 1956 yılında Türkiye'de ilk yağ keçesi üretimini gerçekleştirdi. 1960 yılında kendi atölyesini kurdu ve aynı yıl kendi pres makinasını imal etti. 1963 yılında Türkiye'de ahşaptan sonra ilk çelik otobüs karoseri imalatını gerçekleştirdi ve sektöre birçok karoseri ustası yetiştirdi. 1966 yılında Karsan'ın kurucu üyeleri arasında yer alarak Türkiye'de karoseri sanayinin kurucularından oldu.
 
1968 yılında, atölyesini Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde bugün hala ana merkez olarak kullanılmakta olan binaya taşıdı. Ülke ekonomisiyle birlikte büyüme hayali ile yola çıkan Kemal Coşkunöz, Türk otomotiv, beyaz eşya ve savunma sanayilerine sac parça ve kompleleri, presler, kaynak makinaları, özel makina ve aparatlar üreterek, kalıp ve makina imalatındaki yatırımları ile otomotiv sanayinin bugünlere gelmesinde büyük katkılar sağlamış öncü bir girişimciydi.
Bursalıların hala, “Kemal Hoca” olarak andıkları değerli büyüğümüz öğrenmeyi, özellikle yaşayarak, tecrübe ederek öğrenmeyi ve öğretmeyi kendisine ilke edinmiş bir öğretmen olması sebebiyle sanayiciliğinde de bu konuda örnek çalışmalara imza atmıştır. “Bir işi yapıyorsam, en iyisi olmalıyım” yaklaşımı ile, Türk sanayinin kuruluşundan bu yana pek çok ilki gerçekleştirerek ülke ekonomisine değer katmıştır. Aynı yaklaşımla tüm hayatı boyunca, ülke kalkınmasında eğitimin önemini  vurgulamış, mesleki eğitimi çağdaş Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olarak görmüştür. Toplumsal sorunların çözümünde her bireye sorumluluk düştüğüne inanan Kemal Hoca, mesleki eğitime katkı sağlamak, sanayide yetişmiş teknik ara eleman ihtiyacını karşılamak ve daha da önemlisi mesleksiz gençleri iş ve meslek sahibi yapmak için 1988 yılında Bursa Coşkunöz Eğitim Vakfı’nı, 1997 yılında  Coşkunöz Anadolu Teknik Lisesini kurmuştur. Bugün mezun ettiği yüzlerce genç, mesleki eğitim konusunda düzenlediği projeler ve verdiği burslarla, Vakıf onun attığı sağlam temeller üstünde büyümekte, gençliğin yetişmesine hizmet etmektedir.
 
Değerli kurucumuz M.Kemal Coşkunöz 12 Ekim 2000 tarihinde vefat etmiştir.
Bugün Coşkunöz Holding A.Ş. iştiraki 8 anonim şirket ile toplam 50.000 m2 lik üretim alanına ulaşarak 2000’den fazla kişiye iş imkanı sağlamaktadır.

Yaşamı boyunca, ülke sanayisinin gelişmesine yaptığı katkılarla, "Sanayinin duayeni" ünvanı yanı sıra; eğitimeolna sevgisi onu toplumun her kesimince "KEMAL HOCA" sı olarak ta tanıtmıştır. 
İşte bu gerekçe ile yüksek ideallerin adamı olan rahmetli Kemal Hoca, 1988 yılında Bursa Coşkunöz Eğitim Vakfı'nı kurarak öğrenciler için yeni ufuklar açmıştır.
O, biliyorudu ki, teknolojideki büyük ve hızlı gelişmeler, toplumların bilgi toplumu olma yolundaki çabaları insan öğesini öne çıkarmıştır. Bunun sonucu, eğitilmiş insan gücü günümüzün en önemli sorunu olmuştur. 
Ülkemiz sanayisine damgasını vurmuş, övünç kaynağı olmuş Bursa Coşkunöz Eğitim Vakfı gibi bir müessesenin "Türkiye'de bir eşi yok". 
O; Otomotiv Sanayii'nin öncüsü, Karoser Sanayii'nin duayeni, herkesin "Kemal Hoca"sı, eğitimin bıkmaz yılmaz bir öğretmeni, Coşkunöz Holding ailesinin LİDERİ'ydi. 


M. KEMAL COŞKUNÖZ ANADOLU TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
Eğitim ve öğretime çok büyük değer veren kurucumuz  M. Kemal COŞKUNÖZ, 1988 yılında Coşkunöz Eğitim Vakfı' nı kurmuş, bunu takiben 1993 yılında Bursa - Nilüfer ilçesi İhsaniye mahallesinde 20.141 m2’ lik alan üzerinde Anadolu Teknik Lisesi inşaatını başlatmıştır. Modern bir mimari proje uygulaması ile 21 derslik, 10 laboratuvar ve 4 bölümden oluşan 800 öğrenci kapasiteli M. Kemal Coşkunöz Anadolu Teknik Lisesi Milli Eğitim Bakanlığına devredilerek 1997-1998 öğretim yılında eğitim ve öğretime başlamış, 2002-2003 eğitim-öğretim yılında okul bünyesine Endüstri Meslek Lisesi eklenmiştir.
M. Kemal Coşkunöz Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Bilişim Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Makine Teknolojileri ve Biyomedikal Cihaz Teknolojileri bölümlerini bünyesinde bulunduran, sosyal ve spor kompleksleri ile çağdaş, teknolojik gelişmeleri takip edebilecek özellikleri ile Bursa’da ilk sıralarda tercih edilen okullar arasında yeralmaktadır.
M. Kemal Coşkunöz Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 2008 BUSİAD KALDER kalite ödülü sahibidir.
14°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 03 Mayıs 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:54
Öğle 13:06
İkindi 16:57
Akşam 20:09
Yatsı 21:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P