Özyeğin ve Sabancı'dan ortak buluş başarısı

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Çalık Holding tarafından 31 Ekim tarihinde gerçekleştirilen, “Yıldızlı Patentler Temiz Çevre Teknolojileri Proje Pazarı” yarışmasında patentin yıldızlarını seçildi. Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) Direktörü Prof. Dr. Pınar Mengüç ve Sabancı Üniversitesi’nden Kürşat Şendur ve Ali Koşar “Nano Ölçekte Soğutma Yapabilen Nanoplazmonik Aygıt” buluşlarıyla 2.lik ödülü kazandılar. Özyeğin Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi tarafından, ortak çalışma sonucu oluşturulan bu buluş, nanoboyutta plazmonik yöntemler ile ısıtılabilen ve soğutulabilen bir cihaz icat edilmiştir.

ÜNİVERSİTE 14.11.2014, 06:05 14.11.2014, 09:27
Özyeğin ve Sabancı'dan ortak buluş başarısı
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Çalık Holding tarafından 31 Ekim tarihinde gerçekleştirilen, “Yıldızlı Patentler Temiz Çevre Teknolojileri Proje Pazarı” yarışmasında patentin yıldızlarını seçildi.

Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) Direktörü Prof. Dr. Pınar Mengüç ve Sabancı Üniversitesi’nden Kürşat Şendur ve Ali Koşar  “Nano Ölçekte Soğutma Yapabilen Nanoplazmonik Aygıt” buluşlarıyla 2.lik ödülü kazandılar.

Özyeğin Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi tarafından, ortak çalışma sonucu oluşturulan bu buluş, nanoboyutta plazmonik yöntemler ile ısıtılabilen ve soğutulabilen bir cihaz icat edilmiştir. Özyeğin Üniversitesi'nden yayınlanan habere göre bu buluşta nanoboyutta plazmonik yöntemler ile ısıtılabilen ve soğutulabilen bir cihaz icat edilmiştir. denildi.

Nano Ölçekte Soğutma Yapabilen Nanoplazmonik Aygıt" buluşuyla ortaya konulan cihaz hem nanoboyutta ısıtma hem de nanoboyutta soğutma yaparak, yerelleştirilmiş enerji transferini günümüzdeki mevcut teknolojilere göre ciddi oranda geliştirmesi beklenmektedir. Buna paralel olarak, bu buluşta ortaya konulan cihazın özellikle optik ve manyetik bilgi depolama teknolojilerinde, yeni nesil güneş pillerinde, termofotovoltaik cihazlarda, biyokimyasal sensörlerde ve nanoseviyede üretim yapılmasında geleneksel yöntemlerde önemli ilerlemeler yapması beklenmektedir. diye belirtildi.




Prof. Dr. M. Pınar Mengüç - Hakkında

Prof. Dr. M. Pınar Mengüç, Makina Mühendisliği lisansını ve yüksek lisansını ODTÜ'de, doktorasını ise 1985'te Purdue Üniversitesi'nde (ABD) Makina Mühendisliğinde tamamladı. Aynı yıl Kentucky Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak göreve başladı, 1988'de doçent ve 1993'te profesör oldu. 1991'de İtalya'da Universita degli Studi "Federico II"de ve 1998-1999 arasında da Boston'daki Massachusetts Hastanesi/Harvard Üniversitesi'nde ziyaretçi profesör olarak görev yaptı. 2006'da Ekvator'daki Escuela Superior Politécnica del Litoral'den şeref profesörlüğü ünvanını aldı.Kentucky Üniversitesi'nde Nanoteknoloji Şemsiye Programı'nın (UPoN) koordinatörlüğünü ve Nanoboyut Mühendisliği Sertifika Programı (NECP) direktörlüğünü yürüttü; 2008 sonunda da Engineering Alumni Association profesörlüğüne getirildi.

Prof. Dr. Mengüç'ün üç patenti ve dört patent başvurusu, 85 uluslararası hakemli dergi makalesi, 130’dan fazla konferans bildirisi ve iki kitabı bulunmaktadır. Prof. Dr. Mengüç, bugüne kadar 40'tan fazla yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası araştırmacı ile çalıştı. Makina Mühendisliği lisans programı kurucu profesörü olarak 2008 yılı başında Özyeğin Üniversitesi’ne katılan Prof. Dr. Mengüç, aynı zamanda Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Akademik Direktörlüğü’nü yürütmektedir.

Prof. Dr. Mengüç, Amerikan Makina Mühendisleri Odası (ASME) şeref üyesidir ve 2010 başı itibari ile Avrupa Birliği Çerçeve Programları Enerji Komisyonu Türkiye Delegesi olmuştur.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15°
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P