Balıkesir Üniversitesi'nin gururu kanserli hastalara şifa dağıtıyor

Fareden fareye ilk yüz naklini yaparak dünya tıp literatürüne giren Doç. Dr. Betül Ulusal, Balıkesir'de kanserli kadınlara yeni meme yaparak ikinci hayatlarındaki mutluluğa imza atıyor.

ÜNİVERSİTE 30.10.2012, 13:19 30.10.2012, 13:27
Balıkesir Üniversitesi'nin gururu kanserli hastalara şifa dağıtıyor

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Gözel Ulusal, 9 yıl önce ABD'de fareden fareye ilk yüz nakliyle tıp tarihine geçti. Daha sonra Balıkesir'e dönen Ulusal, başta meme nakli olmak üzere onlarca hastaya çeşitli ameliyatlarla şifa dağıttı. 


Dokuz Eylül Üniversitesi'ni bitirdikten sonra 2003'te ABD'ye araştırma görevlisi olarak giden Doç. Dr. Betül Gözel Ulusal, fareden fareye ilk yüz naklini yaptığı çalışmasıyla 2003'te ABD'de plastik cerrahi dalında 'Beritt Brown ödülü'nü kazandı. Doç. Ulusal, Balıkesir'de yapılamayan meme nakillerini başarıyla hayata geçirdi. Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 3 yıldan bu yana Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda görev yapan Doç. Dr. Ulusal, meme kanseri nedeniyle memesi alınan kadınları yaşadıkları talihsizlikten kurtarmaya başladı. 
Balıkesir'e geldikten sonra kısıtlı imkanlarla 1.5 yılda tek başına 672 ameliyat yapan Doç. Dr. Betül Gözel Ulusal, kanser nedeniyle göğsü alınan 5 kadına da yeni meme nakli yaptı. Kadının fizik bütünlüğünün sağlanmasında göğüslerin çok önemli olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ulusal şöyle konuştu: Gorabet "Memesi alınan kadınlar her gün soyunup giyinirken eksik organı ile yüzleşiyor. 17 yıl memesi olmadan yaşayan hastamıza karın dokusundan yeni meme yaptık. Meme, çağlar boyunca kadınlık ve dişiliğin simgesidir. Memesi alınmış hastalar iyileşme sonrası fiziksel iyilik haline kavuşsalar da yaşamlarının kalan kısmında hayat kalitesini azaltan belirgin psikolojik etkilere maruz kalır. Beden algısında bozulma, kendini eksik hissetme, özbenlik değerinde kayıp, sosyal ve özel ilişkilerdeki problemler sayılabilir. Oluşan deformite, fizik ve seksüel aktivitelerin yanı sıra basit günlük giyecek seçimlerini dahi kısıtlar. Toplumumuzdaki inanç ve değer sistemindeki yanlış algılamalarla şekillenen, 'kaderimde varsa yaşanacak' yaklaşımı, birçok hastayı ömrü boyunca ağır psikolojik acılarla baş başa bırakıyor. Oysa kaderimizi belirleyen yaptığımız seçimlerdir. Durumun ruhsal ve bedensel etkilerini gördükten sonra kaybedileni kazanma ve durumu düzeltme çabasına girmek ve bunun için elinden geleni yapmak da bu noktadaki seçimimiz olmalıdır."
Yıllarca tek göğüsle yaşayan hastaların tekrar bir uzuvlarına kavuşup kadın olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Doç. Betül Gözel Ulusal, "Hastamıza meme naklini yaptıktan sonra meme ucu ve istenilen kahverengi rengi de sağlıyoruz. Hastalarımız hem normale dönmenin mutluluğunu hem de sütyen takarak yeni yaşama tekrar adım atmanın sevincini yaşıyor." diye konuştu. 

ARTIK İZMİR'DE 
Doç. Dr. Betül Gözel Ulusal, özel muayenehane açtığı için görev yaptığı üniversite hastanesinde normal sigortalı hastaların ameliyatlarını yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Ulusal, "Genel anestezi için Balıkesir'de maalesef yeterli kapasiteye sahip sağlık kuruluşu, hastane yok. İzmir'de özel bir hastane ile anlaştık. Artık İzmir'de hastalara yardımcı olacağız" dedi.

Dokulardan naklediliyor
Bir kadının kaybettiği memenin yerine yenisini oluşturmak için hastanın kendi dokularını kullanmak en doğru yöntem. Hastanın vücudunun değişik bölgelerinden yağ, cilt veya kas; yağ ve cilt dokusu alınarak yeni meme dokusu oluşturulur. Bu bölgeler arasında karın, sırt kalça, uyluk ve bel bölgeleri sayılabilir. Ancak verici alanda belirgin bir deformite yaratmadığından ve eş zamanlı fazla yağları uzaklaştırarak kontur da şekillendirilebildiğinden en sık karın dokusu tercih edilir. Karın dokusu az olan zayıf hastalarda sırt kası protezle kombine edilerek kullanılabildiği gibi, kalça bölgesi de bir seçenek olabilir. Rekonstrüksiyondan sonraki 3-6 ay içinde meme ucunu da başarıyla oluşturabilecek teknikler de uygulanır.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
16°
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:02
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:32
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P