OSB’lere eğitim fonu önerisi

OSBÜK Başkanı Nurettin Özdebir, I. OSB Eğitim Zirvesi’nin sonuç raporuna göre, mesleki eğitim için OSB’ler tarafından “eğitim fonu” oluşturulması gerektiğini vurguladı.

GÜNCEL 24.10.2012, 11:02 24.10.2012, 11:08
OSB’lere eğitim fonu önerisi

OSBÜK Başkanı Nurettin Özdebir, I. OSB Eğitim Zirvesi’nin sonuç raporuna göre, mesleki eğitim için OSB’ler tarafından “eğitim fonu” oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Birinci OSB Eğitim Zirvesi’nin sonuç raporunda, mesleki eğitimin gelişmesi için Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) tarafından “eğitim fonu” adı altında bir fon oluşturulması önerildi. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, 6-7 Ekim 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen “I. OSB Eğitim Zirvesi” açıkladı. Zirvede oluşturulan beş ayrı çalıştayda yapılan çalışmaların çok verimli geçtiğini, sorunlar ve çözüm önerilerinin rapor haline getirildiğini anlatan Özdebir, “Bunu en kısa zamanda ilgili bakanlıklarımıza ileteceğiz” dedi.

Yasal düzenleme yapılmalı


Mesleki eğitimde OSB’lerin aktif hale getirilmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Özdebir, OSB’ler gibi başta sanayi veya ticaret odaları olmak üzere diğer mesleki kuruluşların da mesleki eğitimde etkin, yaygın görev almalarını, maddi katkıda bulunmalarını sağlayacak yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini vurguladı. Nitelikli eleman sıkıntısını vurgulayan Özdebir, “Eğer 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsak, katma değeri yüksek ürünlere yönelmek zorundayız. Bunu sağlamak için Ar-Ge’ye yatkın, inovatif nitelikli bir işgücüne sahip olmalıyız” diye konuştu.


Programlar güncel tutulmalı


Özdebir, raporda yer alan bazı sorunlar ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:“Mesleki eğitim müfredat programları, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile uyumlu, sektör temsilcilerinin görüşleri çerçevesinde sanayinin ve gelişen teknolojinin ihtiyaçlarına paralel olarak sürekli güncellenmeli. Eğitim kurumlarında kullanılan makine ve ekipmanlar, piyasa gerçeklerine ve teknolojiye uygun olarak yenilenmeli, güncel halde tutulmalı.

İş gücüne katılım özendirilmeli


Ülke genelinde işgücü planlaması yapılarak üniversiteler ve meslek okullarındaki mesleki dağılımlar buna göre düzenlenmeli. Mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi amacıyla üniversitede okumak isteyenlerin avantajlı olarak yüksek öğrenime geçebilmeleri sağlanmalı, üniversite dahil mesleki eğitimin her seviyesinde yatay ve dikey geçiş olanağı sağlanmalı ve işgücüne katılım özendirilmeli.

Eğitim fonu oluşturulmalı


OSB’lerde kurulan ve kurulacak eğitim tesislerinin yatırım ve işletme döneminde eğitim kalitesinden ödün vermeden sürekli geliştirerek finansmanının sağlanması amacıyla OSB’ler tarafından ‘eğitim fonu’ adı altında bir fon oluşturulmalı ve salt eğitim faaliyetlerinde kullanılacak fon için OSB gelirlerinden belli bir pay ayrılarak aidatlar buna göre tespit edilmeli. OSB’lerdeki meslek liselerinde okuyup staj yapan öğrencilerin sigorta primleri devlet tarafından karşılanmalı.

Vakıf kurma yetkisi verilmeli


OSB’lerde kurulacak mesleki eğitim yatırımlarına hayırsever kişi ve kuruluşların desteğinin alınabilmesi amacıyla OSB’lere vakıf kurma ve işletme yetkisi verilmeli, döner sermaye işletmeleri kurulmasına Maksibet izin verilerek sağlanan gelirler vergiden muaf olmalı. OSB’lerin KDV alacaklarının eğitim yatırımlarında kullanılmak şartıyla iadesi sağlanmalı, OSB’lerin eğitim yatırım ve işletme harcamalarına KDV istisnası tanınması amacıyla gerekli düzenlemeler yapılmalı.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
17°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:12
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:55
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P