İnovaktif eğitim stratejileri tartışıldı

Prof. Dr. Alper Cihan Türkiye'de Açık ve Uzaktan Eğitim konusundaki mevcut tabloyu, gelişmeleri ve zorlukları anlatan bir konuşma yaptı.

GÜNCEL 15.05.2013, 11:02 15.05.2013, 12:11
İnovaktif eğitim stratejileri tartışıldı

Dünyanın önde gelen online eğitim ve öğretim çözümleri şirketi Blackboard İstanbul'da ilk kez düzenlediği "İnovatif Teknolojilerle Eğitim Reformunu Yönlendirmek" sempozyumunda yeni nesil eğitim ve öğretim sistemlerini, Türk eğitim sisteminin ihtiyaçlarına cevap verecek ve gelişim sürecini hızlandıracak kilit adımları ve dünyadaki başarılı örnekleri gündeme taşıdı.vdcasino bonuslar konusuna sıcak bakan her üye için değerlidir.

Dünyadan ve ülkemizdeki üniversitelerden ve Blackboard'dan üst düzey isimlerin katıldığı etkinlik A.B.D Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı işbirliği ile gerçekleştirildi.

ABD'nin lider online eğitim ve öğretim çözümleri şirketi Blackboard öncülüğünde 13 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenen Türkiye Eğitim Yöneticileri Sempozyumu, Türk eğitim ve öğretim sistemine yön veren üst düzey kişi ve kurumları ve dünya genelinden yüksek öğretim kurumlarının temsilcilerini buluşturdu.

1997 yılında ABD'de kurulan, 75 ülkede, 22 milyondan fazla kullanıcısı olan önde gelen e-eğitim ve uzaktan eğitim teknolojileri ve çözümleri şirketi Blackboard'un A.B.D Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı ile ortak girişimiyle hayata geçirilen sempozyum Türkiye'de ilk kez düzenlendi. "İnovatif Teknolojilerle Eğitim Reformunu Yönlendirmek" temalı sempozyumun açılış konuşmasını ABD Ticaret Müsteşarı Manoj Desai yaptı.

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Cihan Türkiye'de Açık ve Uzaktan Eğitim konusundaki mevcut tabloyu, gelişmeleri ve zorlukları anlatan bir konuşma yaptı.

İstanbul Üniversitesi'nin şu anda 17 açık öğretim ve 7 uzaktan eğitim programının olduğunu belirten Cihan şöyle konuştu:

"Açık öğretim ülkemizde yıllardır uygulanan bir eğitim metodu, uzaktan eğitim ise son on yıldır yapılıyor. Uzaktan eğitime, dijital öğretim platformuna geçiş sürecinde bir antrenman sahası olarak bakabiliriz. Mevcut müfredatlarımız öğrenciyi aktif duruma getirecek ve hedeflere ulaşmalarını kolaylaştıracak yöntemlere göre geliştirilmelidir.

Öğrenci merkezli eğitime yönelirken öğrencinin algısını değiştirmeye, araştırmacı ve sorgulayıcı öğrenciler yaratmaya ihtiyacımız var. Bunun için pek çok yöntem bir arada kullanılmalıdır. Neyi hedeflediğimizi net olarak belirledikten sonra uygun dijital içeriklerin konması gerekiyor. Örneğin, Fatih projesinde tabletler dağıtılıyor fakat önemli olan bu tabletlerin içerisinde neler olacağıdır.

Eski kitapları PDF formatına çevirip, dijitalleştirmekle sınırlı kaldığımızda çok fazla bir şey edemeyiz. Günümüzde öğrenciler yeni bilgiler ve yeni teknolojiler istiyorlar. Öğrenciyi dinleyip öğrenciye yardım edecek bir sistem gerekiyor" dedi ve ekledi:

"Dünyada eğitim alanında çok ciddi gelişmeler yaşanıyor. Türkiye'de de 2011 Şubat ayında yeni yasada eğitim ve öğretim müfredatının yapılandırılması yönünde bir madde geldi. Müfredat temelli, kredili, mesleki yerellik gibi unsurları içeren bir tanım getirildi. Türkiye de, hızla Uzakdoğu ve ABD'deki hızlı gelişmelerin paralelinde ilerliyor."

Blackboard'dan sempozyuma katılmak üzere ülkemize gelen konuklar inovatif teknolojileri araç olarak kullanarak öğrenci odaklı eğitim sistemlerinin geliştirilmesi, eğitim kalitesinin artırılması ile ilgili önemli verileri ve global bilgileri paylaştılar.

Ortadoğu ve Afrika E-Öğrenim Başkan Yardımcısı Dr. Rick van Sant teknolojinin yüksek öğretime etkileri, eğitimde küresel rekabet avantajı kazanmanın yolları, inovatif eğitim çözümleriyle kaliteyi ve erişimi iyileştirme metotları ve eğitimde teknoloji yatırımının geri dönüşü konularını kapsayan bir konuşma yaptı.

"Uluslararası yüksek öğretim için küresel talep giderek artıyor. 2025 yılında, 8 milyon öğrencinin kendi ülkeleri dışında eğitim alacağı tahmin ediliyor. Uluslararasılaşma Türkiye'nin bugünkü siyasi, ekonomik ve kültürel yaşamı üzerinde son derece derin bir etkiye sahip. Bunun bir sonucu olarak ta, yüksek öğretim Türkiye'nin gelişen ekonomisi için giderek önem kazanıyor. Türkiye bugün tüm uluslararası öğrencilerin sadece yüzde 0,7'lik oranına ev sahipliği yapıyor.

Türkiye'nin yüksek lisans çalışmalarına özel bir önem vererek her düzeyde yüksek öğretime kayıtların sayısını artırması gerekiyor. Yüksek öğretime kayıtların şu anda ve gelecekte artış göstermesiyle Türkiye 50.000 tam zamanlı ek öğretim kadrosuna ihtiyaç duyacak. Türkiye'nin yüksek öğretim eğitimini artırması için online, mobil eğitim ve sınıf içi eğitimin birleşiminden oluşan harmanlanmış bir eğitim metodolojisini benimsemesi gerekiyor" dedi.

Akademik kurumlar, okullar, devlet kurumları ve Avrupa, Orta Doğu, Latin Amerika ve Asya Pasifik'teki şirketler için eğitim çözümlerini tasarlama ve stratejik olarak uygulama projelerine öncülük eden Blackboard Uluslararası Programlar Direktörü Paul Grist ise öğrencinin erişimini ve fakültelerin eğitim etkinliğini artıran bir araç olarak teknolojinin kullanımını ve dünyadaki modelleri ve örnek çalışmaları içeren bir sunum yaptı.

Grist: "Bugün eğitim kurumlarının en aktif öğrenci taleplerini karşılayan basit ama kapsamlı bir çözüm tasarlamalarına yardımcı olacak danışmanlık hizmetlerimizi ve uzmanlığımızı gelişmiş teknolojilerle bir araya getirdik.

Blackboard, kurumların aktif öğrencilerin taleplerini karşılamak için ihtiyaç duydukları öğrenci merkezli bilgiye erişimlerini sağlamak için bir dizi platform sunuyor. Dünya genelindeki yüksek öğretim, K12 ve kurumsal ve kamu kurumlarından 37.700 küresel müşteriye, harmanlanmış eğitim metrolojileri sağlıyoruz. Bugün dünyanın en iyi üniversitelerin yüzde 72'si Blackboard çözümlerini kullanıyor" diye konuştu.

Sempozyumu değerlendiren Blackboard Türkiye Genel Müdürü Ali Murat Ertem, "Günümüzde eğitim alanındaki beklentileri karşılayabilmek küresel bir rekabet avantajı gerektirir.

Kaliteyi iyileştirmek ve inovatif eğitim çözümleriyle eğitime erişimi geliştirmek için ihtiyacımız olan ise bu eğitim dönüşümüne destek olacak doğru iş ortaklarına sahip olmaktır. Biz Blackboard olarak bu alanda dünya genelinde üniversitelerle, K12 eğitim kurumlarıyla, şirketlerle ve kamu kuruluşlarıyla çalışarak sayısız deneyim elde ettik.

Türkiye'de de halihazırda projeler yürüttüğümüz kurumlar var. Bu sempozyum ile Blackboard'un dünyadaki bilgi birikimini ve vizyonunu Türkiye'ye taşıyoruz. Daha da önemlisi dünyadan ve Türkiye'den eğitim sektörünün lider isimlerini buluşturduğumuz bir platform yaratılmasına ön ayak oluyoruz" diye konuştu.

Dünyanın önde gelen üniversitelerinin temsilcilerinin eğitim sektörüne ilişkin önemli verileri ve kendi başarı hikayelerini paylaştığı sempozyumdaki dikkat çeken isimlerden bir tanesi Suudi Arabistan Elektronik Üniversitesi Başkanı Dr. Abdullah Al Mosa'ydı. Al Mosa konuşmasında modern eğitim altyapısına ve gelişmiş teknolojilere sahip olmanın önemini, Suudi Arabistan Krallığı e-Üniversite'sinin modern eğitim altyapısını inşa etme süreçlerini ve bu paralelde Blackboard ile yürüttükleri projeyi aktardı.

ABD'nin en gözde üniversiteleri arasında gösterilen Georgetown Üniversitesi Başkan Yardımcısı ve CIO'su Lisa Davis ise Georgetown Üniversitesi'nin fakültenin ve öğrencilerin erişimini ve eğitim kalitesini artırmak üzere hayata geçirdiği "Teknolojiyle Güçlendirilmiş Eğitim Modeli"ni ve bu paralelde Blackboard ile yaptıkları işbirliğini anlattı.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
17°
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:59
Yatsı 21:28
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P