Avrupa Üniversiteler Birliği ilk kez Türkiye'de toplandı

47 Avrupa ülkesinden 8 yüzden fazla yükseköğretim kurumunun üye olduğu Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) ilk kez İstanbul’da toplandı.

GÜNCEL 28.01.2013, 18:09 30.01.2013, 18:18
Avrupa Üniversiteler Birliği ilk kez Türkiye'de toplandı
47 Avrupa ülkesinden 8 yüzden fazla yükseköğretim kurumunun üye olduğu Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) ilk kez İstanbul’da toplandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bir araya gelen Birlik, 24 – 25 Ocak 2013 tarihlerinde ‘Yürütme Kurulu’, ‘Genel Sekreterler’ ve ‘Konsey’ toplantılarını gerçekleştirerek Birliğin Modabet politika ve çalışma programlarını görüştü. 

İki gün süren toplantıların ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Avrupa Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Helena Nazare’nin konuşmacı olarak katıldığı, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’in moderatörlüğünü yaptığı ‘Yeni Yükseköğretim Yasası’, ‘Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Kalite’ konulu panele EUA temsilcileri ve EUA üyesi Türk üniversite rektörleri katıldı. Her konudan her türden porn videolarına eşsiz kanalımızdan erişin.

Prof. Dr. Çetinsaya; iki gün boyunca yapılan toplantılarda yükseköğretim sistemine dair son gelişmelerin tartışıldığını belirterek, 168 Türk üniversitesinden 61’inin EUA üyesi olduğunu, Türk üniversitelerinin Birlik içinde daha aktif rol almasını arzu ettiklerini ifade etti.
Yaşadığımız çağda etkileşim, diyalog, işbirliği ve uluslararasılaşmanın kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Çetinsaya, duvarları yıkmak için etkili yöntemler kullanmalıyız dedi. Çetinsaya sözlerine şöyle devam etti: ‘Hepimizin bildiği ve tecrübe ettiği üzere küreselleşme yükseköğretimin yeniden şekillenmesini ve tanımlanmasını sağladı. Yükseköğretimin işlevleri, araçları, içeriği ve boyutu değişti. UNESCO verilerine göre, 4 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında başka bir ülkede eğitim alıyor. 2020’de bu sayının 7 milyona çıkması öngörülüyor.’
Dünyadaki değişimlere paralel olarak Türkiye’de de pek çok alanda değişim yaşandığını, iç taleplerin ve uluslararası gelişmelerin yasal reformları gerekli kıldığını belirten Çetinsaya; ‘Türkiye yeni bir anayasa hazırlık süreci içerisinde. Bunlar Türkiye’nin karşılaştığı sosyal ve politik değişimlerin bir işareti. Gelişen demokrasi, büyüyen ekonomi ve artan uluslararası etkinlikler, akademik dünyada da bir değişim talebi oluşturdu ve bu yeni talep akademik özerklik, kamu yararı ve kalite konularını öne çıkarıyor’ dedi.

Avrupa’daki ekonomik kriz nedeniyle pek çok ülkede yükseköğretim bütçelerinin daraltılmak ya da öğrenim ücretlerinin artırılmak zorunda kaldığına dikkat çeken Çetinsaya, Türkiye’deki durumun farklı olduğunu, 6 ay önce birinci öğretimler için harçların kaldırıldığını belirtti.
EUA Başkanı Prof. Dr. Helena Nazare de panelde yükseköğretimdeki güncel gelişmeler üzerine bir konuşma yaptı. EUA’nın uluslararası tartışmalarda kalite standartlarını yakından takip ettiklerini dile getiren Nazare, kurumlarla birçok alanda iş birliğine gittiklerine dikkat çekti.

İkili Görüşmeler Yapıldı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, EUA toplantılarına katılan Portekiz ve Macar heyetleri ile işbirliğine dönük ikili görüşmeler yaparak iki ülke ile eğitim alanında çalışmaları başlattı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü EUA Yönetim Kurulu Üyeliğine Aday İlk kez Türkiye’de gerçekleştirilen EUA toplantılarında Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarasoğlu’nun Nisan ayında Belçika’da yapılacak seçimlerde EUA Yönetim Kurulu Üyesi seçilmek üzere adaylığı onaylandı.
EUA Yönetim Kurulu üyesi seçilebilmek için bir ön oylama ile aday adayları arasından adaylar belirleniyor. Daha önce İstanbul Teknik Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Gülsün
Sağlamer; EUA Yönetim Kurulu üyesi olarak Türk üniversitelerini temsil etmişti.



Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Rektörlere Seslendi
Avrupa Üniversiteler Birliği toplantılarının ardından İstanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen akşam yemeğinde Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tüm katılımcılara
seslendi. İnsanların din ve ırk ayrımı olmaksızın bir arada yaşaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, ‘Yeni nesilleri uluslararası şirketleri yönetebilmeleri için eğitmemiz gerekiyor. Ama her çok uluslu şirkette Müslüman, Hristiyan veya Yahudi de olsa Türk, İngiliz, Afrikalı ya da Hintli bir arada çalışabilmeliler.

Eğer yeni nesilleri entelektüel açıdan değil de sadece mesleki açıdan yetiştirirsek bir süre sonra bu çok uluslu şirketler kocaman birer makineye dönüşür’ dedi.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
13°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:12
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:55
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P