Bursalı hayırseverlerden eğitime 291 milyon TL

Bursa’da ‘eğitime yüzde 100 destek kampanyası’ kapsamında son 10 yılda hayırseverler tarafından 121 okul protokolü imzalandı

EĞİTİM 18.02.2013, 15:40 16.06.2016, 21:32
Bursalı hayırseverlerden eğitime 291 milyon TL

Eğitime destek kampanyasına duyarsız kalmayan Bursalı hayırseverler, son 10 yıllık süreçte şehirdeki eğitim-öğretime büyük katkı sağladı. Hayırseverler tarafından imzalanan 121 protokol ile kente toplam 2 bin 59 derslikli 181 okul yaptırıldı. 

Toplam maliyeti 291 milyon TL tutarında olan bu okul protokolleri sayesinde kentteki okul ihtiyacının büyük bir bölümü karşılandı. Hayırseverlerin yaptırdığı okulların devletin yükünü büyük oranda 1xbet hafiflettiğini belirten Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü İnşaat Emlak Şube Müdürü Haşmet Yahya Kartoğlu, “Bursa’da hayırsever sayısı oldukça yüksek. Bursa bir sanayi şehri ve iş adamı sayısı oldukça yüksek. Bu iş adamları da eğitim-öğretime duyarsız kalmayarak okul yaptırıyorlar. Ancak hem devlet tarafından hem de hayırseverler tarafından sürekli okul yapılmasına rağmen hala okul ihtiyacı bulunmakta. Çünkü Türkiye’de genç nüfus sürekli artıyor. Nüfus arttığı içinde sürekli okul ihtiyacı doğuyor. Kentteki bütün maddi durumu iyi olan kişilerin ‘eğitime yüzde 100 destek kampanyasına destek vermelerini bekliyoruz” dedi.
 
“HAYIRSEVERE ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ”

Hayırseverler tarafından bu kadar okul yapılmasa eğitimdeki fiziki kapasitenin çok geride olurdu diyen Kartoğlu, şunları söyledi: “Eğer bir insan bu dünyada adının yaşatılmasını istiyorsa bunun en güzel şekli okul yaptırmaktır. Her insan ülkesi adına hayırlı birer evlat yetiştirmek ister. Okul yaptıran bir kişi ise ülkesi adına binlerce hayırlı evlat yetişmesine olanak sağlar. O okulda yetişen öğrenciler ömrünün sonuna kadar hem o hayırseverin adını yaşatacaktır hem de o hayırseverin sayesinde ülkesine katkıda bulunacaktır” şeklinde konuştu.
 
10 YILDA 2 BİN 59 DERSLİK YAPTI

Bursa’da son 10 yılda 3 bin 499 dersliği devlet yaptırırken 2 bin 59 dersliği de hayırseverler yaptırdığını vurgulayan Bursa Milliği Eğitim Müdürlüğü İnşaat Emlak Şube Müdürü Haşmet Yahya Kartoğlu, “Bu kadar okul yapılmasına rağmen derslik sayılarını 30 öğrencinin altına indiremedik. Eğitim-öğretimde birinci hedef sabahçı-öğlenci şeklindeki ikili öğretimden kurtulup tekli öğretime geçebilmek. Günümüzde sabahçı-öğlenci şeklinde bir eğitim sisteminin olmaması lazım. Önce tekli öğretime geçip sınıftaki öğrenci sayısını 30’a indirmemiz gerekiyor. Hatta sınıf sayısını 30’a indirdikten sonra 24 kişiye indirebilmeyi hedeflemeliyiz” diye konuştu.
 
“OKUL YAPTIRACAK GÜCE SAHİP OLMAYANLAR PARA YARDIMI YAPIYOR”

Maddi durumu güçlü hayırseverlerin bir okulun inşaatını tamamen kendi imkanlarıyla bitirdiğini ve okul bittikten sonra anahtarını Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim ettiğini belirten Kartoğlu, “Bazı hayırseverler okul yapımını tamamen kendisi üstlenip her şeyi ile kendisi ilgilenirken, bir okulu tamamen yapıp bitirecek kadar parası bulunmayan hayırseverler ise para yardımında bulunmayı tercih ediyor. Bu hayırseverlerin yapmış olduğu yardımların geri kalan bölümü Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tamamlanarak okul inşa ediliyor. Okulun ismine de yine o hayırseverin adı olarak veriliyor” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
13°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:12
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:55
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P