Tıp fakülteleri yeterli ama kalite artIrılmalı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ''Bugün 74 faal tıp fakültemiz var. Hedefimiz, niceliksel büyümenin niteliksel büyümeye dönüşmesi ve kaliteyle taçlandırılması sürecidir'' dedi.

ÜNİVERSİTE 10.03.2013, 08:18 11.03.2013, 11:26
Tıp fakülteleri yeterli ama kalite artIrılmalı

YÖK tarafından düzenlenen 'Tıp ve Sağlık Bilimlerinde Öncelikli Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı' İkbal Termal Otel'de başladı. Çalıştaya bünyesinde tıp fakültesi bulunan 30 üniversitenin rektörü katıldı.

Çalıştay'da konuşan YÖK Başkanı Profesör Doktor Gökhan Çetinsaya, “Tıp fakültelerinin sayısını değil kalitesini artırmak gerekiyor” dedi.

Çetinsaya, YÖK’ün sorunlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Öncelikli sorunlarımız ve taleplerimiz deyince bir dizi madde var önümüzde. Öğretim üyesi istihdam şekilleri, öğretim üyelerinin memnuniyetinin artırılması ve kurumsal aidiyetin artırılması, tıp eğitimi ve diğer sağlık alanındaki eğitimin öncelikli sorunlarının ele alınarak kalitenin artırılması. Bugün 74 faal tıp fakültemiz var ve artık bizim için niceliksel büyümenin niteliksel büyümeye dönüşmesi ve kalite ile taçlandırılması sürecidir hedef olan."


Çalıştayın açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, üniversite hastanelerinin sorunları ve çözüm öneriyle ilgili son durumu görüşmek üzere toplandıklarını söyledi.
Çetinsaya, üniversite hastanelerinin sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili olarak daha önce çeşitli illerde 4 toplantı yaptıklarını önemli mesafeler aldıklarını söyledi. Bu toplantılar sonrasında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nu YÖK üyeleri ve ilgili hocalarla ziyaret ettiklerini belirten Çetinsaya, "Çok yararlı verimli bizler açısından ufuk açıcı oldu. Ortak görüşlerimizi belirledikten sonra görüşlerimizi iletmek üzere o ziyaretten sonra bir çalışma içine girdik. Zaten bu toplantıda bunun bir vesilesidir. Çünkü burada son kez bir kere daha konuşacağız ve somutlaştıracağımız tekliflerimizi önerilerimiz çözüm yollarını tek bir ses olarak ilgili makamlara ilgili bakanlığa sunacağız. Burada da o tek bir sesin gücünü hissedeceğiz." dedi.

"BİR BEDENİN İKİ AYAĞIYIZ"

Çetinsaya, üniversite tıp fakülteleri hastaneleriyle Sağlık Bakanlığı kuruluşlarının bir bedenin iki ayağı gibi olduğunu; birinin hizmet ayağı, diğerinin de eğitim ve araştırma ayağı görevi bulunduğunu kaydetti. Çetinsaya, "Uyumlu gittiği takdirde bizler nihai olarak hedeflerimize ulaşabiliriz. Bu ülkenin yarınları için emin olabiliriz. Bu iki ayaktan birisi aksadığı zaman ister eğitim ayağı aksasın, ister hizmet ayağı aksasın mutlaka tıpkı bir bünyedeki gibi o bünyenin zorlanacağı gibi o vücudun o bacakların o vücudu taşıyamayacağı gibi ben tıp alanında da sağlık bilimleri alanında da önemli sorunlar yaşayabileceğimizi görebiliyorum. Bu iki ayağın uyumlu yürümesi çok önemli birinden birine zaaf gelmesi mutlaka ve mutlaka diğerini de zaafa uğratacaktır. Bu bilinçle ben her zamankinden daha ümitvârım." diye konuştu.

Toplantıya YÖK üyeleri, kurulun tıp ve sağlık ve çalışma gurubu üyeleri, tıp dekanları konseyi üyeleri, tıp sağlık bilimleri eğitim konseyi temsilcileri, üniversite hastaneleri birliği üyeleri temsilcilerinin katıldığını ifade eden Çetinsaya, uzun bir müddettir devam ettirilen konuları tekrar paydaşlarla hep birlikte masaya yatırarak çözüm önerileri üreterek bunları raporlaştırıp ilgili kuruluşlara makamlara bakanlıklara sunacaklarını anlattı.

Çetinsaya, şöyle devam etti: "Tabi ki öncelikli sorunlarımız ve taleplerimiz deyince bir dizi madde var önümüzde. Öğretim üyesi istihdam şekilleri, öğretim üyeliğinin memnuniyetinin artırılması ve kurumsal aidiyetin artırılması, tıp eğitimi ve diğer sağlık bilimleri alanındaki eğitimin öncelikli sorunlarının ele alınarak kalitenin artırılması. Bugün 74 faal tıp fakültemiz var bizim için artık niceliksel büyümenin niteliksel büyümeye dönüşmesi ve kaliteyle taşlandırılması sürecidir hedef olan. Bu manada bu çalıştayı önemli buluyorum."

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, üniversite hastanelerinin başta mali sorunları olmak üzere önemli sorunları bulunduğunu aktardı. Prof. Dr. Çetinsaya, çalıştayda mevcut tıp fakültelerinin ve yeni kurulması teklif edilen tıp fakültelerinin standartlarını ve kriterlerinin belirlemesinin ele alınacağını kaydetti.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
17°
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:59
Yatsı 21:28
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P