Prof. Dr. Hüseyin Padem: Bosna'nın ODTÜ'sü olacağız

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da 2008 yılında Türk girişimcilerce kurulan Uluslararası Burç Üniversitesi (IBU), dünya üniversiteler sıralamasında 6 ayda yaklaşık 4000 üniversiteyi geride bırakarak 4380'inci, ülkedeki üniversiteler arasında ise üçüncü sırada yer aldı.

ÜNİVERSİTE 26.02.2013, 07:25 26.02.2013, 17:28
Prof. Dr. Hüseyin Padem: Bosna'nın ODTÜ'sü olacağız

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da 2008 yılında Türk girişimcilerce kurulan Uluslararası Burç Üniversitesi (IBU), dünya üniversiteler sıralamasında 6 ayda yaklaşık 4000 üniversiteyi geride bırakarak 4380'inci, ülkedeki üniversiteler arasında ise üçüncü sırada yer aldı.

Uluslararası Burç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Padem, yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 yıl önce kurulan ve şu anda 4 farklı fakültede yedi bölüm ve toplam 1026 öğrencisi bulunan IBU'nun, dünya üniversitelerinin sıralamasını yapan Webometrics'in son yaptığı 2013 yılının Ocak ayı sıralamasında dünyada 4380'inci, Bosna-Hersek'teki üniversiteler sıralamasında ise üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.

Dünyadaki üniversitelerin sıralamasını yılda iki defa yayımlayan "Webometrics"in 2012 yılının Temmuz sıralamasında, IBU'nun dünyada 8225. sırada yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Padem, üniversitelerinin altı aylık dönem içerisinde yaklaşık dört bin üniversiteyi arkada bırakarak büyük bir başarıya imza attığını kaydetti.Telefonda Sohbet Telefonda Canlı Ucuz Sohbet Hattı ile en Uygun Ucuz Sex Hattı deneyimini yaşayıp Sohbet Hattı Ucuz 7/24 arayabileceğiniz Seksi Azgın Kadınları tanıyın.

Prof. Dr. Padem, üniversitenin ilk kurulduğunda ilk beş yıllık plan oluşturduklarını, hedefin de dünyada ilk beş bin üniversite arasında girmek olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Biz, 'başarılı olmaz zorundayız' diye yola çıktık ve dedik ki biz 'Bosna'nın ODTÜ'su olacağız'. Biz beş yıllık bir plan oluşturduk ve planımız ilk beş yıl içerisinde dünyada ilk beş bin üniversite arasında girmekti. İlk beş bin arasında dediğimiz listede 150 bin üniversite bulunuyor. Şu anda geldiğimiz noktaya baktığımız zaman Ocak 2013 ölçümlerine göre, 4 bin 380'inci sırada bulunuyoruz. İkinci beş yıllık hedefimiz ise dünyada ilk bine girmektir."

Üniversitenin ilk kurulduğunda ciddi zoruluklar yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Padem, Bosna-Hersek'te özel üniversite algısı çok farklı olduğu için, hem öğrenci hem hoca bulmakta çok zorlandıklarını anlattı.

Prof. Dr. Padem, "Burada özel üniversite algısı gerçekten farklı. Çok güven vermiyor, çünkü burada bazı özel üniversiteler açıldı, daha sonra kapandı. Dolayısıyla öğrenciler ile hocalar açıkta kaldı. Bizim de bundan dolayı ciddiyet konusunda sorunumuz oldu. Biz bu alanda kendimizi ispatlamak için çok çaba sarf ettik" dedi.

"Üniversiteye 30 ila 40 milyon avro yatırım yapıldı"

Üniversiteye yaptıkları yatırımlarla ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Padem, kendilerinin diğer özel üniversitelerden farklarını ortaya koymak amacıyla kendi kampüslerini inşa ettiklerini söyledi.

Prof. Dr. Padem, Saraybosna'nın Ilıca semtinde bulunan üniversite kampüsünün kendilerine ait olduğunu ve kiralık binalarda eğitim vermediklerine dikkati çekerek, "Üniversitemize şu ana kadar arsa ile birlikte yaklaşık 30 ile 40 milyon avro arası yatırımımız oldu. Bu yapılan Bosna'ya yönelik bir yatırımdır. Geri dönüşü olmayan bir yatırım. Dolayısıyla bu konsept Bosna'da çok kabullenilen bir konsept değildi. Bizim bölümler daha çok mühendislik ağırlıklı, laboratuvar gerektiren, bütçesi yüksek olan bölümlerdir. İlk baştaki sorunlarımız bunlardı. Bu sorunlarımızı da yaptığımız yatırımlarla çözüme kavuşturduk" dedi.

Dünyada en iyi üniversitelerin hep özel üniversiteler olduğuna işaret eden Prof. Dr. Padem, "Harward, Oxford, MIT, bunların hepsi özel üniversitelerdir. Harward son 11 yıldır dünyadaki bir numaralı üniversitedir. Biz de özel bir üniversite olarak başarılı olmak için yola çıktık" diye konuştu.

"IBU öğrenci odaklı bir eğitim sistemine sahip"

Prof. Dr. Padem, IBU'nun A sınıfı dergilerde yayınları çıktığını belirterek, kısa sürede önemli bir başarı yakalamalarını şöyle açıkladı:

"Bizim kısa sürede önemli başarı yakalamamızdaki önemli konulardan birisi de yayın kalitemiz ve yayın miktarımızdır. Biz, eğitim sistemimizde öğrenci odaklı eğitim yapıyoruz. Öğrencimiz sistemimizin tam ortasında bulunuyor. Geçen sene öğrencilerimizin yayımlamış olduğu makale sayısı 13, dolayısıyla bu ezberci bir sistem değil, öğrencilere ipucu veren bir eğitim sistemidir."

Üniversitenin Bosna-Hersek konumunda ise Temmuz ayında yapılan ölçümlere göre 8. sırada yer aldığını, geçen ay yapılan sıralamada ise 3. sırada yer bulduğunu belirten Prof. Dr. Padem, "Bosna-Hersek'teki Saraybosna Üniversitesi dünya sıralamasında 1600'üncü sıralarda, ikinci olan Tuzla Üniversitesi 4 bin 100'lerde, Burç Üniversitesi ise 4 bin 300'lerde yer alıyor. Burada ikinci ile üçüncü arasında yaklaşık 200 üniversite var. Eğer bu şekilde devam edersek, yakın zamanda ikinci sırada yer alabiliriz. Aslında Burç Üniversitesi'nin 6 aylık süre zarfında gerçekten bir rekor kırdığını görebiliyoruz" dedi.

Bosna-Hersek'te "genetik" ismini taşıyan ilk bölüm

Prof. Dr. Padem, IBU'nun Mühendislik Fakültesi'nde dört bölüm olduğunu, bunların Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Mimarlık, Genetik ve Biomühendislik bölümü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bosna-Hersek'te Genetik adıyla ilk bölümü biz kurduk. Bizim Mühendislik Fakültesi'ndeki bölümler gerçekten yüksek bütçeli laboratuvar gerektiren bölümlerdir. Biz bu aşamada bu bölümlerin laboratuvarlarını kurmaya başladık. Bu sonlu olan bir iş değil, sonsuz bir iştir. Laboratuvarın üst sınırı yok. Şu anda öğrencilerin ihtiyacı olan tüm malzemeleri aldık ve araştırma konusunda ciddi mesafe katettik. Bu vesileyle Bosna'ya ciddi bir teknoloji transferi gerçekleştik diyebiliriz. Hakikaten laboratuvarlarımızda kullanılan cihazlar, üst seviye teknoloji içeren cihazlardır."

Burç Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin yarısının Bosna-Hersekli, diğerlerin ise Türkiye başta olmak üzere, Bosna-Hersek dışından olduğunu belirten Prof. Dr. Padem, sözlerini şöyle tamamladı:

"22 farklı ülkeden öğrencimiz var. Yurt dışından gelen bir öğrenci, lisans, yüksek lisans ya da doktora yapıyor. Bu öğrencilerimiz ülkede bulundukları süreçte aslında ekonomiye ve istihdama da kaktı sağlıyor. Çünkü dışardan gelen bir öğrenci, bu ülkede işsiz bir kişinin iş bulması anlamına geliyor. Şu anda Bosna-Hersek'te 500 civarında işsiz insanın, üniversitemiz sayesinde iş bulduğunu da söyleyebiliriz. Bundan ötesi, tabii ki Bosna-Hersek bilimine yapılan katkı çok daha önemlidir.

Üniversitemizde 22 farklı ülkeden öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerimiz mezun olduktan sonra ülkelerine dönüyorlar. Gittikleri yerlere de Bosna-Hersek'in bir 'Büyükelçi'si vazifesini yapıyor. Daha sonra iş adamlarıyla ülkeyi ziyarete geliyorlar. Gerek Bosna-Hersek'in turizmine, gerek ticaretine katkı sağladığımızı düşünüyoruz."
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
12°
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P