Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans eğitimine yoğun ilgi

Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) 150 kontenjan ayrılan Kürtçe üzerine Tezsiz Yüksek Lisans eğitimi için yaklaşık bin 500 kişi başvuruda bulundu.

ÜNİVERSİTE 16.01.2013, 13:25 16.06.2016, 20:10
Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans eğitimine yoğun ilgi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda Kürtçe'yi seçmeli ders olarak kabul etmesiyle doğan öğretmen ihtiyacının giderilmesi amacıyla geçen yıl YÖK'e Kurmançça ve Zazaca alanlarında Tezsiz Yüksek Lisans yapılabilmesi için yapılan başvurunun YÖK tarafından kabul edilmesinin ardından DÜ'nün Zazaca ve Kurmançça öğretmeni yetiştirmek için açtığı 150 kontenjanlı yüksek lisans programı için 10 katı kadar başvuru yapıldı.


DÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans eğitiminin başlaması için yapılan duyuru sonrası Türkiye'nin dört bir yanından tahminlerinin üzerinde başvuru yapıldığını belirterek, başvuruda bulunan bin 500 kişiden 18 Ocak Cuma günü gerçekleştirilecek yazılı sınavda yüzde 60 barajını aşanların mülakata gireceğini söyledi. Güncel ve azdıran kaliteli uzun izlemek için tıklayın.
Mülakatta en yüksek puanı alan ilk 150 kişinin tezsiz yüksek lisans yapma hakkını elde edeceğini ifade eden Prof. Dr. Eyigün, ''İlk etapta 150 öğrenci alınıyor. Bu çalışmamız tamamen okullarda Kürtçe öğretmeni ihtiyacının karşılanmasına yöneliktir. Bu nedenle başvuruda bulunanlarda formasyon şartı arandı. 150 Kürtçe öğretmeni adayı, 1 yıl süresince eğitime tabi tutulacak. Bu konuda eğitim ve öğretim altyapımız hazır. Yapılacak sınavlardan hemen sonra eğitime başlayacağız. Daha önce üniversitemizde Kürtçe kursu verildiği için bu alanda hem bizim deneyimimiz hem de kurslara katılarak sertifika alan kursiyerlerin deneyimi söz konusu. Yüksek lisans eğitimini tamamlayacak 150 öğretmen 2013-2014 eğitim öğretim döneminde okullarda Kürtçe eğitim verebilecek'' dedi.

Eğitimin 2 sömestrde tamamlanması için YÖK'e başvuru-

Prof. Dr. Eyigün, yapılacak sınavların ardından belirlenecek 150 kişinin eğitime 7 Şubat'ta başlayacağını da ifade ederek, normalde 3 sömestr olan eğitimi 2 sömestre indirmek için YÖK'e başvuruda bulunduklarını söyledi. Eyigün, ''2 sömestrde Kürtçe öğretmeni yetiştirmek normalde mümkün değil. Bu nedenle Kürtçesi iyi olanlar, bu konuda altyapısı olanlar tercih edilecek. 

Biz Kürtçesi iyi olanlara öğretme tekniklerini öğreteceğiz, Kürt kültürü konusunda onları bilgilendireceğiz, çeviri tekniklerini vereceğiz. Konuşma ve yazı dili ayrı. Biz yazı dili, protokol dili ve hukuk dili eğitimi vereceğiz. Yoksa bir yılda kimse Kürtçe öğrenemez. Türkiye'nin her bölgesinden sosyal bilimler fakültesinden mezun olanlar başvuruda bulundu. Tahminlerimizin üzerinde bir talep oldu. YÖK'ün onayı halinde 2013-2014 eğitim öğretim yılının başlangıcında yapılacak öğretmen atamalarına yetişmesi için eğitimi 2 sömestrde vermeyi planlıyoruz'' diye konuştu.
-''Eğitimin kalitesinde iddialıyız-''
Prof. Dr. Eyigün, yüksek lisans eğitimi için başvuranların büyük kısmının Kürtçe öğretmeni olmak için, bir kısmının mahkemelerde yeminli tercüman olmak için, bir kısmının ise açılacak Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde öğretim üyesi veya okutman olmak için başvuruda bulunduğunu söyledi.

İş imkanı geniş olduğundan başvuruda bulunanların da çok olduğuna dikkati çeken Eyigün, şöyle dedi:
''Biz bundan son derece memnunuz. Çünkü başvuranlar içinden çok daha kaliteli elemanları seçme imkanımız olacak. Sınavlar tamamen objektif kriterlere göre yapılacağından bu konuda kamuoyunun hiç bir endişesi olmasın. Yazılı sınavımız test usulü olacak ve optik okuyucu tarafından okunacak. Kaliteli eğitim vererek herhangi bir kişiye iş imkanı sunmaktan ziyade bu konudaki açığı en iyi şekilde nasıl kapatabileceğimizin sorumluluğunu hissediyoruz. Kaliteli elemanların Kürtçe öğretmeni olmasını arzu ediyoruz. 

Bu konuda eğitim kadromuza da güveniyoruz. Yabancı Diller Bölümü ve eğitim fakültesinde yabancı dil teknikleri, çeviri tekniği, dil öğretim teknikleri ve öğretmenlik formasyonu konusunda uzman bir kadromuz var. Bu eğitimi en iyi verecek ekip üniversitemizdedir. Yurt dışından da misafir öğretim üyesi davet edeceğiz. Bu kapsamda Fransa'dan Kürdoloji Bölümü bulunan Sorbonne Üniversitesi ile girdiğimiz işbirliği sürecinde daha kaliteli eğitim için bu üniversiteden misafir öğretim üyeleri üniversitemize gelerek seminer verecek. Bu sayede eğitim ve öğretimin kalitesini artırmayı hedefliyoruz. Amacımız Kürtçe'nin biraz daha disipline edilerek bilimsel bir formatta algılanmasını ve anlatılmasını sağlamaktır.''

Prof. Dr. Eyigün, Tezsiz Yüksek Lisans programını bu yıl sadece birinci öğretimde açtıklarını, belirlenecek 150 kişinin ücretsiz olarak bu eğitimi alabileceğini vurgulayarak, YÖK'e ek kontenjan verilmesi için talepte bulunduklarını hatırlattı.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
11°
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P