İstanbul'un Dijital Gündemi

İstanbul Bilgi Toplumu İzleme Grubu, Sabancı Üniversitesi işbirliği ile İstanbul’un bilgi ve iletişim teknolojisiyle kalkınması için politika önerilerini sundu.

ÜNİVERSİTE 11.07.2012, 11:43 16.06.2016, 20:19
 İstanbul'un Dijital Gündemi

 İstanbul Bilgi Toplumu İzleme Grubu Sabancı Üniversitesi işbirliği ile İstanbul ve Bilgi İletişim Teknolojileri (BİT) sektörünün gelişimi için ortaya koyduğu politika önerilerini, 10 Temmuz Salı günü, Turkcell’in sponsorluğunda düzenlediği ‘İstanbul'un Dijital Gündemi’ Konferansı’nda sundu. Türkiye Bilişim Vakfı’nın (TBV), İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile İstanbul’u dünya çapında daha rekabetçi ve daha yenilikçi bir kent yapmaya yönelik oluşturduğu ‘İstanbul Bilgi Toplumu İzleme Grubu’nun bir yıllık çalışmayla hazırladığı politika önerileri raporu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Sabancı Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Cemil Arıkan’ın katıldığı konferansta paylaşıldı.

İstanbul Bilgi Toplumu İzleme Grubu, İstanbul için Akıllı Ulaşım Çözümleri’ne ve İstanbul’un gelişimine yönelik oluşturduğu çalışmaları, 54 politika önerisi ve 5 ana ilkede gruplandırdı. Telefonda Canlı Ucuz Sohbet Hattı Telefonda Canlı Ucuz Sohbet Hattı ile en Uygun Ucuz Sex Hattı deneyimini yaşayıp Sohbet Hattı Ucuz 7/24 arayabileceğiniz Seksi Azgın Kadınları tanıyın. İstanbul’un temel sorunlarının BİT desteğiyle çözümünde, yenilikçi küçük projeler kadar, daha büyük boyutlu yenilikçi projelerin de artık şart olduğu vurgulanırken, bu çözümlerin yüksek bilgi ve teknoloji ile patent düzeyinde gerçekleşmesinin hedef alınması gerekliliği belirtildi.

İstanbul’da yoğunlaşan sanayinin ürettiği bilgi ile üniversiteler ve akademik-teknik araştırma kurumlarında oluşan bilginin, sivil toplum kurumlarının, kamu/yerel yönetimin de katkısıyla hatta vatandaşın da süreçlere dahil edilmesiyle paylaşılarak, İstanbul’un sorunları için ortak çözümler üretilmesinin artık şart olduğu vurgulandı.

İstanbul için yapılacak her türlü araştırma ve geliştirme faaliyetinin, gerçekte sağladığı değerin ölçülmesi gerekliliği ve Ar-Ge’nin verimli sonuçlara ve yenilikçi çözümlere ulaşmamasının her anlamda kayıp olduğu görüşü savunuldu.

Bunlarla birlikte BİT’in, İstanbul’da ulaşımın “daha akılcı ve daha akıllı” sağlanması için çağdaş şehirlerdeki uygulamaları İstanbul’a taşıyacak ve yenilikçi teknolojilerle İstanbul’a özgü farklı çözümler yaratacak yetkinlik ve bilgi Pinbahis düzeyinde olduğu görüşü paylaşıldı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, toplantıda yaptığı konuşmada İstanbul’un ulaşım sorununun çözümünde bilişim sektörünün gerekliliği vurgularken, “Avrupa Birliği 2020 stratejisi doğrultusunda belirlenen dijital gündeme paralel olarak, Türkiye’de de ciddi çalışmalar yapıyoruz. Özellikle geniş bant konusuna hem sabit hem mobil tarafında önem veriyoruz. Bu alanda son dönemde ciddi gelişmeler yaşıyoruz. 2012 Ocak ayı kayıtlarına göre 14.1 milyon olan geniş bant abonesi, 6 ay sonunda %25 artış göstererek 17.8 milyona ulaştı. Mobil geniş bant için abone sayısı 67 milyonu geçti. Bu rakam içinden 40 milyonu 3G abonesi oluşturuyor. Son iki yılda data trafiği 15 kat arttı. Mobil ve sabit altyapının geliştirilmesi gerekiyor. Altyapı geliştirmeden dijital gündem olamaz” görüşünü belirtti.

TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “İstanbul Bilgi Toplumu İzleme Grubu projesi ile nihai hedefimiz; İstanbul’un, BİT sektörü aracılığıyla daha rekabetçi, daha yenilikçi, yabancı sermaye yatırımlarını daha kolay çeken, finans merkezi olma girişimlerini destekleyen, kültür turizmini ve uluslararası işbirliklerini daha cazip hale getiren bir konuma gelmesini hızlandırmaktır. İstanbul için düşündüğümüz politika önerilerini, başka şehirlerimizin sorunlarını çözecek bir model olarak görüyoruz. Çünkü bilgi ve iletişim teknolojileri, dünyadaki çok sayıda şehrin sorunlarına yapıcı ve kalıcı çözümler öneriyor, üretiyor, uyguluyor. Bugün artık, hiçbir modern-çağdaş şehir, bilgi ve iletişim teknolojisi çözümleri olmadan, onları kullanmadan ayakta duramaz hale geldi. Türkiye Bilişim Vakfı olarak, bilişimin toplumsal yararını artırmayı amaçlıyoruz. Toplumsal yarar, ancak istatistik verileri anlamlı bilgiye dönüştürmekle sağlanabilir. İzleme Grubu, bunun yolunu açtı. 2013’de kurulması için çalıştığımız İstanbul Bilişim Enstitüsü’nün devam ettirmesini hedefliyoruz” dedi.

BİT sektörünün %90’ından fazlasının İstanbul’da yer alması, İstanbul’daki ciddi potansiyeli ortaya koyuyor. Bu doğrultuda, ‘İstanbul Bilgi Toplumu İzleme Grubu’ BİT sektörünü ve Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyonu geliştirecek çözüm ve model önerilerinin üstüne, İstanbul ‘Akıllı Şehir’ kavramını koyarak, öncelikle BİT sektörü ile vatandaşların bir arada olacağı bir “yaşayan laboratuvar” sisteminin oluşturulabileceğini savunuyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15°
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:01
Yatsı 21:31
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P