İKÇ’den Çin’e uzanan akademik işbirliği köprüsü

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, sazan ve akvaryum balıklarının beslenmesinde kullanılan, son yıllarda deniz balıkları ve karides yetiştiriciliğinde de ikinci canlı yem olan "artemia" üretimine bilimsel destek verecek.

ÜNİVERSİTE 18.02.2013, 08:01 18.02.2013, 13:11
İKÇ’den Çin’e uzanan akademik işbirliği köprüsü
Ulusal ve uluslararası boyutta kaliteli eğitim verme hedefiyle emin adımlarla ilerleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi uluslararası işbirliği çalışmalarına hız verdi.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından hazırlanan, 2014-2018 İzmir Bölge Planı yer alacak 'İzmir bölgesinin su ürünleri Stratejisi’ne de yön verdiklerini de belirten İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, bu kapsamda Norveç ve Japonya’ya gezi yaptıklarını söyledi.
Fakülte olarak akademik boyutta uluslararası işbirliklerine büyük önem verdiklerini vurgulayan Dekan Prof. Dr. Tekinay, su ürünleri üretiminde dünyanın en büyük paya sahip ülkesi Çin’den gelen davet neticesiyle akademik işbirliği ziyaretinde bulunulduğunu açıkladı.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Kocabaş’ın katılımlarıyla dünyanın en büyük su ürünleri üreticisi ve ihracatçısı olan Çin’de önemli işbirliği anlaşmalarına imza atıldığını belirten Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tekinay, “Türkiye’de üretim performansı yüksek olmayan yassı balıklar, kalkan balıkları ve  pisi balığının üretimi konusunda Enstitüler ve merkezi Çindao’da bulunan  üniversitelerde ziyaretlerde bulunduk. Bu enstitülere bağlı AR-GE merkezi ile de ortak kralbet giriş çalışmalar konusunda mutabakata varıldı. Su ürünleri üretiminde dünyanın en büyük paya sahip ülkesi Çin’in bu önemli akademik kurumlarıyla yapılan anlaşmalar ülkemizin su ürünleri sektörüne önemli kazançlar sağlayacaktır.” diye konuştu.
Çin Okyanus Üniversitesi,Yellow Sea Fisheries Research Institute (YSFRI)ve Çin’deki önemli üniversitelerle akademik işbirliği hedefiyle ortak adımlar atılması yönünde mutabakata varıldığını da ifade eden Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tekinay, “Yapılan protokoller neticesinde başta kalkan olmak üzere yassı balık türlerinin üretimi bu üniversitelerin bilim insanlarının katkılarıyla ortaklaşa gerçekleştirilecek. Türkiye’de üretimi az olan yassı balık türlerine dikkat çekmek için de  Mart ayında uluslarararası boyutta bir çalıştayın düzenlenmesi de planlanmaktadır” dedi.
Prof. Dr. Tekinay Mart ayında, Çin’in su ürünleri sektöründe önde gelen üniversitelerinden katılacak akademisyenler ile önemli sektör temsilcilerini İzmir’de ağırlayacaklarını sözlerine ekledi.

Artemia Üretimine Bilimsel Destek

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, sazan ve akvaryum balıklarının beslenmesinde kullanılan, son yıllarda deniz balıkları ve karides yetiştiriciliğinde de ikinci canlı yem olan "artemia" üretimine bilimsel destek verecek.
Besin değeri ve kalitesi sebebiyle yoğun olarak kullanılan Türkiye'de az miktarda İzmir Çamaltı Tuzlası'nda görülen bu canlının yetiştirilmesi için Çin’deki Yellow Sea Fisheries Research Institute (YSFRI)'de incelemelerde bulunduklarını açıklayan İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tekinay, "Bugün dünyada sadece artemialarla ilgili araştırma yapan enstitüler kurulmuştur. Türkiye, yılda 50 ile 70 ton arasında ithal etmektedir. Bir miktar da kendi sularımızda üretme imkanımız olursa yurtdışına giden bu paraları ekonomimize kazandırmış olacağız." dedi.

Çin’de yaptıkları gezilerde artemia üretimini yerinde gördüklerini aktaran Dekan Tekinay, "Ülkemizde İzmir Çamaltı Tuzlası ile bazı iç göllerimizde doğal artemia mevcuttur fakat ekonomik olacak miktarda bir üretim gözlenememektedir. Şartlarımız mevcutken kendi ülkemizin üretimini kullanmak yerine, maalesef yabancı ülkelerin ürünlerini kullanmak zorunda kalıyoruz. Çamaltı Tuzlası'nda bu canlının üretilmesine ilişkin sektöre hizmet vermek istiyoruz. 

Artemia yumurtalarının toplanması, özellikle büyük göllerde özel teknikler ve donanımla yapılabilmektedir. Türkiye’de üretilmeyen fakat doğal ortam olarak Çamaltı Tuzlası'nda bulunan artemiayı ürettiği takdirde sektör de maliyeti düşürerek daha fazla kâr etmiş olacaktır." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Tekinay, fakülte olarak Türkiye’deki su ürünleri sektörünün gelişimine akademik destek vermek üzere dünyadaki Çin başarısını model alarak harekete geçtiklerini söyledi.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
17°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:40
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P