EBİLTEM tarafından patent yarışması yapılacak

Üniversitelerde uzun araştırmalar ve çalışmalar sonucu alınmış patentlerin, ekonomiye kazandırılması amacıyla EBİLTEM tarafından patent yarışması yapılacak.

ÜNİVERSİTE 02.11.2012, 10:14 02.11.2012, 10:18
EBİLTEM tarafından patent yarışması yapılacak

Üniversitelerdeki uzun araştırmalar ve çalışmalar sonucu alınan patentlerin üretime dönüşmesi için Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) tarafından patent yarışması yapılacak.

EBİLTEM Müdürü yaptığı açıklamada, 28-30 Kasım tarihleri arasında İzmir'de gerçekleştirecekleri 2. Ar-Ge ve Teknolojileri Günleri'nde, bilgiyi üreten üniversitelerle bilgiyi kullanarak ürün haline getiren sanayicileri bir araya getireceklerini söyledi.

Türkiye'de üniversitelerde yapılan bir çok bilimsel çalışmanın, üniversite-sanayi buluşması yeterince sağlanamadığı için ürün olarak piyasaya arz edilemediğini belirten Sukan, bu nedenle uzun araştırmalar ve çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan "faydalı model" ya da buluşların rafta kaldığını dile getirdi.

-Patentler değere dönüşsün diye-

Sukan, bu durumu tersine çevirmek için bu yıl ikincisini düzenleyecekleri Ar-Ge ve Teknolojileri Günleri kapsamında "üniversite patentleri değere dönüşüyor" sloganıyla üniversite patentlerinin yarışacağı bir organizasyon gerçekleştireceklerini bildirdi.

Türkiye'de daha önce de fikir ve proje yarışmaları yapılmasına karşın etkinliğin bir üniversite tarafından yapılıyor olması itibariyle ilk olma özelliği de taşıdığını ifade illegal bahis eden Sukan, bugüne kadar 21 şehirden 32 üniversitenin 110 tescilli patent ve patent başvurusu yapmış projesiyle başvuruda bulunduğu yarışmada, son müracaat günü olan 7 Kasım'a kadar bu sayının 140'a çıkmasını beklediklerini dile getirdi.

-Patent ve projeler sanayicinin beğenisine sunulacak-

Sukan, etkinlikte üniversiteler tarafından alınmış patentler ile patent başvurusu yapılmış fikirlerin, sanayiciler ve yatırımcılarla buluşacağına işaret ederek, bunun rekabet gücü ve kalkınma açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Ülke sanayisi ve ekonomisinin rekabet gücününün en üst seviyede olmasının, ancak o ürünü sadece sizin üretebiliyor olmanızdan geçtiğini anlatan Sukan, şöyle konuştu:

"Bunun için de sizin kanunen bir malı üretme ve satma hakkınızın olması lazım. Bunun da tek yolu patenttir. Bu nedenle üniversite orijinli patentlerin ekonomiye kazandırılması çok önemli. Üniversite sanayi işbirliğini çok önemsiyoruz. Patentleri sanayiciyle yatırımcıyla bir araya getireceğiz. Yarışma sanayicilerin dikkatini çekmek açısından da verimli olacak.

Onlara, özgün fikirleri sunarak, 'bu teknoloji, bu ürün, sizi şu noktaya götürür' demek istiyoruz. Üniversite bilgiyi üreten yer, sanayi de onun kullanıldığı yer. Bu bilgi aktarımı mevcut üründen daha iyi ürün üretme olanağı veya yeni bilgiyi kullanarak özgün bir ürün yapma imkanı verir. Teknoloji ithal ederek kullanan değil, teknoloji üreten ve ihraç eden bir endüstri amaçlıyoruz. Teknoloji üretebilmek için daha farklı düşünmeniz, üreten ve uygulayan kesimi bir araya getirmeniz gerekli."

Sukan, yarışma formatında düzenlenen etkinlikte, başvuruda bulunan patent ve fikir projelerinin, uzman jüri tarafından özgünlük, ticari değer, rakibi olup olmadığı ve kullanılabilirliği kriterlerine göre değerlendireceğini de sözlerine ekledi.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15°
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:01
Yatsı 21:31
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P