Anadolu Üniversitesi'nde dijtal devrim

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Açıköğretim Fakültesi’nde eski kitapların tümünü kaldırdıklarını ve tüm derslere artık dijital ortamda ulaşılabildiğini söyledi.

ÜNİVERSİTE 15.05.2013, 09:22 15.05.2013, 12:26
Anadolu Üniversitesi'nde dijtal devrim

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Açıköğretim Fakültesi’nde eski kitapların tümünü kaldırdıklarını ve tüm derslere artık dijital ortamda ulaşılabildiğini söyledi.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Davut Aydın, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyelerinin ziyaretinde, önemli konulara değindi. Bir milyon öğrenciyi ilgilendiren sistemi dönüştürdüklerini anlatan Aydın, “Baktık 26 milyon adet kitap var, bunu görünce biz kitabı kaldırdık, teknolojik altyapıyı yenileyerek dijital devrim yaptık. Yeni sistemde öğrenciler, derslerini konu anlatımının yanı sıra slayt gösterileri, müzikler, animasyonlar görüntülerle de daha etkili bir şekilde öğrenecekler” dedi.

Prof. Dr. Aydın, Avrupa’da kredili sisteme geçen 40 üniversite bulunduğunu, AÜ'nün bunların en iyiler arasında bulunduğunu belirtti. Avrupa'da yüksek öğretimden ödül aldıklarını anlatan Aydın "Kredili sisteme geçince tablo değişti. Üç yıl önce mefete kabul eden siteler dershaneler geldi, 'biz kredili sisteme geçiyoruz, artık bu sistemde öğrencilerimiz dershanelere gitmeyecek' dedik. Kitapları yeniledik ve sayılarını arttırarak 5 bine çıkardık.

Dershanelere dedik ki 'telif hakkını vermeyeceğiz', dershaneler bizden aldığı kitapları özetliyor ve sorular çıkarıyordu. Bize öğrenci ekim ayında kayıt yaptırıyor aynı zamanda da dershaneye kayıt yaptırıyordu. Dershaneler uygulamayı anladılar. Bu senenin başında, 1 milyon öğrenciyi ilgilendiren sistemi dönüştürdük.

Artık eski kitaplar bir işe yaramıyor, eski sorular işe yaramıyor. Sistemi yenileyince öğrenci sayımız yüzde 30 oranında 300 bin arttı. Üniversite sınavında yüzde 1’e giren bin 500 kişi de geldi açık öğretime. Bu sene bir baktık 26 milyon adet kitap var, bunu görünce dedik ki biz kitabı kaldıralım, bunu teknolojik altyapıyı yenileyerek yaptık. Kitapları dijital ortama aktarırken, etkileşimli kitap örneği hazırladık.

Her kitap editörün sunumuyla başlıyor, sonra kitabın kullanımı ve içindekiler geliyor. Kitapta bir konu anlatırken bu görsel ve sesli unsurla destekleniyor, böylece daha anlaşılır oluyor. Sınavlarda bir değişiklik yok, slayt şovlar ve özet bilgiler var, deneme soruları var" dedi.

ÜÇÜNCÜ BÜYÜK ÜNİVERSİTE

Rektör Prof. Dr. Davut Aydın, Bakü, Brüksel, Kıbrıs, Köln ve İngiltere gibi dünyanın birçok yerinde 1 milyon 300 bini aktif, 2 milyon 250 bin öğrencisi bulunan bir üniversite olduklarını da anlatarak "Hindistan ve Çin’den sonra dünyanın üçüncü büyük üniversiteyiz ve 30 ülkede 21 bin öğrencimiz var. Anadolu Üniversitesi'nde 110 ülkeden öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’deki 170 üniversitenin toplamından daha fazla yabancı öğrenci eğitim görüyor bizde. Üniversitenin çalışan sayısı 6 binden 8 bine yükseldi, çalışanların refah düzeyini attırdık, 12 fakülteyi 15’e çıkardık” diye konuştu.

Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca da kendilerini bilgilendirdiği için Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın’a teşekkür etti.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
16°
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:02
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:32
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P