Ahmet Yesevi Üniversitesi'ne özel statü verildi

ÜNİVERSİTE 19.01.2020, 09:40 19.01.2020, 08:52 meting
Ahmet Yesevi Üniversitesi'ne özel statü verildi

Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı kararıyla Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesine özel statüsü verildiği belirtilerek, üniversitenin 1992'de Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in inisiyatifiyle Kazakistan'ın Türkistan kentinde kurulduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Tokayev'in üniversitenin eğitim kalitesinin artırılmasına büyük önem verdiği ifade edilen açıklamada, "Üniversiteye özel statünün verilmesi ona akademik ve yönetsel bağımsızlık sağlıyor." denildi.

Kazakistan'da 15 üniversitenin özel statüye sahip olduğuna işaret eden Tomar, "Biz de özel statü alan 16.üniversite olduk." diye konuştu.

Türkiye ile Kazakistan arasında, 1992'de ortak devlet üniversitesi olarak kurulan Yesevi Üniversitesinde, 17 ülkeden 12 binden fazla öğrenci eğitim alıyor. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Türkiye ve Kazakistan Cumhuriyetleri arasında 31 Ekim 1992 tarihinde imzalanan uluslararası anlaşma ile kurulan ülkemizin ve Türk Dünyasının özerk statüye sahip, ilk ortak devlet üniversitesidir.

Giriş sınavını kazanan Türkiye Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti ve diğer ülkelerin lise ve dengi okul mezunu vatandaşları, üniversitemizde öğrenim görme hakkına sahiptir.

Üniversitemiz Tüzüğü gereği, öğrenci kompozisyonu, Kazakistan Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti, diğer Türk Cumhuriyetleri vatandaşları ile Türk ve Akraba Toplulukları mensuplarından oluşmaktadır.

Türkiye’den
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı aday öğrencilerin seçme, kabul ve yerleştirme işlemleri, her yıl belirlenen program ve kontenjanlara göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YKS ile gerçekleştirilmektedir.

Kazakistan’dan
Kazakistan Cumhuriyeti vatandaşı olan aday öğrenciler, Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığınca yapılan merkezî öğrenci seçme sınavlarında aldıkları puanlar ve kontenjanlar göz önüne alınarak yerleştirilmektedirler.

Türk Dünyası’ndan
Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklarından öğrenci seçimi Rektörlük tarafından yapılmaktadır. Posta yoluyla, internet üzerinden ya da anlaşma yapılan resmî kurum ve kuruluşlar aracılığıyla alınan başvurular, kurulan komisyon tarafından belirlenen ölçütlere göre değerlendirilerek öğrenci seçimi yapılmaktadır. Başvuru koşulları Üniversitenin internet sitesinde duyurulmaktadır.

Üniversitenin 10 Fakülte ve 1 yüksekokulun bulunduğu üniversitede, eğitimler Kazakça, Türkçe, İngilizce ve Rusça veriliyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
13°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:12
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:55
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P