Yükseköğretimde Türk-Arap Kongresi

Türk-Arap Kongresi : "Hepimizin benzer kültürel alışkanlıkları var. Ortak dinimiz, ortak tarihimiz var. Bu şekilde ortak işbirliğimizi sağlamak üzere kültürel benzerliklerden yararlanabiliriz"

GÜNCEL 27.04.2014, 13:54 29.04.2014, 14:04
Yükseköğretimde Türk-Arap Kongresi
TACHE 2014 Kongresi ile Türk-Arap Yükseköğretiminin Geleceği Ele Alınıyor. Yükseköğretim Kurumu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Arap Üniversiteler Birliği tarafından düzenlenen Yükseköğretimde Türk-Arap Kongresi düzenlendi.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Orhan Alimoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen kongrede, Türk-Arap dünyasının yükseköğretiminde yeni eğilimlerin tartışılacağını söyledi.

Kongrenin, İslam dünyasında yankı bulacağını dile getiren Alimoğlu, kongreye 15 ülkeden, 100'ü aşkın şehirden, 140 üniversitenin katıldığını bildirdi.Yepyeni 1080p türk pornolar için siteye girin.

Medeniyetlerin gelişim havzası olan Arap-Türk coğrafyasının bilim tarihinde göz kamaştıran birçok gelişmenin beşiği olduğunu vurgulayan Alimoğlu, bu coğrafyadaki bilimin tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Orhan Alimoğlu, şöyle konuştu:

"Yüzyıllar evvel Bağdat Çarşısı'nda Endülüs'te çoğaltılmış bir kitabı üç ay gecikmeyle gördüğü için 'Vay başımıza, bu kıyamet alametidir' diye hayıflanan büyük bir bilginler neslinin torunlarıyız. Bu coğrafyada yükseköğretim sistemlerini tartışacağız. Ayrıca Türk- Arap yükseköğretim kurumları ve bilim adamları arasında yakın ve sıcak ilişkilerin kurulması, karşılıklı değişim programları, hızla gelişen bölgesel yakınlaşmaya paralel biçimde ortak ve vizyoner bilim üretimine zemin hazırlanması gibi birçok hedef, kongrenin hedefleri arasındadır."

Alimoğlu, son 10 yılda Türkiye ile Arap Dünyası arasında yaşanan gelişmelerin yükseköğretim için yetersiz kaldığını sözlerine ekledi.

"Hepimizin benzer kültürel alışkanlıkları var"

Arap Üniversiteler Birliği Başkanı Sultan T. Abu-Orabi de çok önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, başarmak istedikleri ortak hedeflerinin olduğunu söyledi.

Kongrenin, görüş alışverişinde bulunmak için bir platform olduğunu ifade eden Orabi, "Hepimizin benzer kültürel alışkanlıkları var. Ortak dinimiz, ortak tarihimiz var. Bu şekilde ortak işbirliğimizi sağlamak üzere kültürel benzerliklerden yararlanabiliriz" dedi.

Birlik olarak farklı konseyler, üniversiteler, kurumlarla işbirliği yaptıklarını anlatan Orabi, şöyle konuştu:

"Küresel bir ekonomimiz var, bu yüzden de pek çok zorlukla karşılaşıyoruz. Mevcut küresel atmosferle başa çıkmak için yöntemler geliştirmeliyiz. Bu yüzden işbirliğini geliştirerek, araştırmalarımızı sınır ötesine taşımalıyız. Araştırma ve yükseköğretimin sınırları olmamalıdır. İşbirliği ile Arap dünyasının küresel krizden ders çıkararak, ilerlemesini sağlamalıyız. Bu konferans da sürdürülebilir bir diyolog sürecini başlatmak üzere çok büyük bir adımdı. Böyle toplantıların sürdürülebilirliği düzenli olarak yapılmasıyla olacaktır. Birliğimiz her zaman işbirliğini gerçekleştirmeyi, bölgesel ve ulusal alanda iş birliğini sağlamayı çok istiyor. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için de birlikte çalışmalıyız."

Kongreye, YÖK üyeleri Prof. Dr. Durmuş Günay, Prof. Dr. Tufan Buzpınar, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Alper Kutay, Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Ekici, rektörler, rektör yardımcıları ile Afrika, Sudan, Suudi Arabistan, Ürdün, Filistin, Cezayir, Yemen, Irak, Mısır, Libya, Makedonya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden çok sayıda bilim insanı katıldı. 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 12 Aralık 2024
İmsak 06:40
Güneş 08:12
Öğle 13:02
İkindi 15:22
Akşam 17:43
Yatsı 19:09
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P