Oxford, Urfa'da şube açabilir mi?

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya Türkiye'nin yeni yükseköğretim vizyonunu TRT Haber'de yayınlanan Neler Oluyor programında TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken'in sorularını yanıtladı.

GÜNCEL 14.05.2013, 17:12 14.05.2013, 17:16
Oxford, Urfa'da şube açabilir mi?
TRT Haber’de yayınlanan ve gündemdeki önemli isimlerle yapılan röportajları içeren "Neler Oluyor" programının bu haftaki konuğu YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya idi.

TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken, YÖK Başkanı'na başta yeni YÖK yasası olmak üzere yükseköğretimi ilgilendiren pek çok konuda sorular yöneltti
Yasalarda şu an sadece devlet ve vakıf üniversitesi kurulmasına izin verildiğini hatırlatan Çetinsaya, öngördükleri çalışmalarla özel üniversite kurulmasının da önünün açılacağını kaydetti.
YÖK Başkanı ayrıca yabancı ülkelerde eğitim faaliyetinde bulunan yükseköğretim kurumlarının da Türkiye’de şube açabilmesini teklif ettiklerini söyledi.

Çetinsaya bu kapsamda Türkiye’deki bir üniversitenin de yurtdışında şube açmasına, imkân tanınacağını vurguladı.

YÖK tarafından hazırlanan taslak, öngörülen şekliyle tasarı haline gelir ve TBMM'den çıkarsa casino siteleri dünyaca ünlü Harward, Yale, Oxford, MIT, Princeton gibi üniversiteler Türkiye'de şube açabilecek.

Bir anlamda İbrahim Tatlıses’in “Urfa’da Oxford vardı da biz mi gitmedik?” şelindeki ironisi de tarihe karışmış olacak.

ÜNİVERSİTELERDE NİCELİK VE NİTELİK

Yeni üniversite açılmasına yönelik eleştirilere de cevap veren Prof. Çetinsaya, 12 yıllık eğitimle birlikte üniversite kapısına dayanan öğrenci sayısında ciddi artış olduğunu hatırlattı. Çetinsaya 2023’te üniversitelerde 5,5 milyon civarında öğrenci olacağını ve yeni üniversite açılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Bir bölümde okuyan öğrencinin, sadece o alanda istihdam edilmek zorunda olmaması gerektiğine değinen Gökhan Çetinsaya, yan dal veya çift anadal programları sayesinde, mezunların benzeş iş kollarında da iş bulabilir hale getirileceğini söyledi.

AKADEMİSYENLERİN ÖZLÜK HAKLARI

Programda gündeme gelen bir diğer konu ise öğretim elemanlarının aldıkları maaşlardı.

Asistan, yrd.doçent, doçent ve profesörlerin aldığı ücretleri açıklayan YÖK Başkanı, üniversite mezunları için akademisyenliğin hiç de cazip bir meslek olmadığını anlattı. "En iyiler akademisyen olmalı" diyen Çetinsaya, Başbakan Erdoğan'ın 'akademisyenlerin özlük haklarının düzeltilmesi' yönündeki talimatından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

YABANCI DİL SINAVI ZOR

Üniversite mezunlarının yabacı dillerini ölçmek için yapılan YDS sınavlarının zorluğuna dikkat çeken Gökhan Çetinsaya, bu konuda bir çalışma yapılmasını istediği ifade etti. Çetinsaya ayrıca AÖF son sınıfta okurken, tek dersten kalan öğrencilere bütünleme sınavı hakkı verilebileceğini de sözlerine ekledi.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
13°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:12
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:55
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P