Okullarda ölümle sonuçlanan eşşek şakaları

Florida A&M Üniversitesi’nin bandosunda çalan bir öğrenci geçen yıl bir futbol karşılaşmasından sonra arkadaşlarının saldırısına uğradıktan sonra yaşamını yitirmişti. Olayla ilgili olarak 11 öğrenci hakkında cezai kovuşturma yapıldı. İki öğrenciyse kabahatli bulundu. Dava, Amerika’da üniversite kampüslerinde ‘hazing’ olarak bilinen, öğrencilerin birbirini fiziksel ya da psikolojik olarak taciz etmesine dayalı geleneğin yeniden tartışmaya açılmasına neden oldu. Geleneğe göre, öğrenciler, yeni bir okula kaydolduklarında veya okuldaki spor kulüplerine veya derneklere üye olmak istediklerinde, diğer öğrencilerin uygun gördüğü tacizlere boyun eğmek zorunda.

GÜNCEL 30.05.2012, 11:08 30.05.2012, 11:20
Okullarda ölümle sonuçlanan eşşek şakaları

Florida A&M Üniversitesi bandosu, Amerika’daki en iyi üniversite bandolarından biri. Ancak bandonun itibarı, bir öğrencinin ölümüne yol açan taciz skandalıyla lekelendi.

Florida Eyaleti Adalet Bakanı Lawson Lamar, ”Kimse bu öğrencinin üniversite deneyiminin dövülerek öldürülmek olduğunu düşünemezdi,” şeklinde konuştu.

Adalet Bakanı Lawson Lamar en az 13 öğrencinin Robert Champion’u geçen yıl bir otobüste taciz ritüeli sırasında döverek öldürdüğünü söylüyor: ”Üniversitelerdeki taciz ritüelinin kabadayılıktan farkı yok. Amerika’da öyle bir geleneğe tahammül edemeyiz.”

Sosyologlar, taciz geleneğinin özellikle güney eyaletlerinde çoğunlukla siyah öğrencilerin gittiği üniversitelerdeki bandolarda büyük bir sorun olduğu görüşünde.

Psikolog Susan Limpkins, ”Kürekle dayak atıyorlar, birbirlerini dağlıyorlar, kırık cam yediriyorlar,” diyor.

Her yıl binlerce öğrenci taciz ritüelini yaşıyor. Uzmanlar bazılarınınsa çok ileri gittiğini söylüyor.

Sosyal hizmetli Julie Berg-Einhorn, ”Ritüeli herkes kabul ediyor, okul geleneğinin parçası olarak görüyor. Esas soru, zararlı olduğu ve zarar Betist gören öğrencilerin sessiz kalacağı bilinse de geleneğe devam edilip edilmeyeceği,” şekinde konuşuyor.

Taciz ritüellerine spor takımları, askeri birlikler, üniversitelerdeki kız ve erkek kulüplerinde sıkça rastlanıyor. Hukuken yasak olan taciz geleneği psikolojik ya da fiziksel istismar içerikli olabiliyor.

Florida Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Frederick Shenkman, ”Taciz ritüeli sizinle aynı değerleri paylaşan kişilerden oluşan, mesleki, sosyal ya da etnik benzerliğe dayalı grupların bağlı kaldığı bir gelenek,” diyor.

Gizlilik ve şiddette dayalı taciz ritüelleri hem lise hem de üniversitelerde büyük bir sorun. Robert Champion’un ölümüyse hem tüm Amerika’yı şoka uğrattı hem de sorunu yeniden gün ışığına çıkardı. İşine son verilen Florida A&M bandosu yöneticisi Julian White, öğrencileri durdurmaya çalıştığını söylüyor: ”Her gün öğrencilerle konuştum, bunu yapmamalarını söyledim.”

Öğrencilerse kendilerine göz yumulduğunu söylüyor: ”Kampüste herkes olup bitenin farkında. Gizli olduğu için bu konuda çok şey söylenmiyor. Belli bir grup içinde yapılıyor.”

Ünlü üniversite bandoları okullarına milyonlarca dolarlık gelir getiriyor. Bando üyesi öğrencilere kampüste şöhretli kişi muamelesi yapılıyor. Robert Champion’un annesi taciz geleneğinin yıllardır üniversite bandosunun kültürünün bir parçası olduğunu söylüyor: ”Üniversite yöneticileri dahil herkes okulda bu kültürün varlığından haberdardı.”

Florida A&M yöneticileri bandonun faaliyetlerini durdurdu ve ritüeli sona erdirmek için büyük çaba harcadıklarını belirtti.

Kaynak: VOA

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
17°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:18
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P