Okullara nargile yasağı mesafesi 200 metre

Nargile içilen iş yerleri eğitim kurumlarına en az 200 m. uzaklıkta olabilecek.

GÜNCEL 20.02.2013, 09:22 20.02.2013, 18:28
Okullara nargile yasağı mesafesi 200 metre

Nargilelik tütün mamulü içilen işyerine ait alan/alanlar okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk, orta ve lise öğrenim kurumlarına kapıdan kapıya en az 200 metre mesafede bulunabilecek.

Nargilelik Tütün Mamulü İçilen İşyerine Ait Alan/Alanlara Sunum Uygunluk Belgesi Verilmesi ile Bu Yerlerin İşletilmesinde Uyulması Gerekli Hususlar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, nargilelik tütün mamulü içimi yapılan işyerine ait alan/alanlar için Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan Nargilelik Tütün Mamulü Sunum Uygunluk Belgesi alınması zorunlu olacak.

Tütün ihtiva eden ve etmeyen, nargile aparatında tüketilen tüm ürünler 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. İçime sunulan nargilelik tütün mamulleri, TS 13445 Nargilelik Tütün Mamulü Standardında belirtilen şekilde üretilip ambalajlanacak ve ilgili mevzuatına göre bandrollenecek.

Nargilelik tütün mamulü, içerisinde su bulunan geleneksel nargilelerde tüketilecek, dumanı direkt, nargile dışında başka araçlarla veya suyun dışındaki başka bir madde içerisinden geçirilerek tüketime sunulamayacak.

Nargilelik tütün mamulü içiminde kullanılan nargileler, her kullanımdan sonra içerisinde bulunan su değiştirilerek temizlenecek, üzerinde bulunan ve insan ağzıyla temas eden parçası (sipsi) her kullanımda yenilenecek, insan ağzıyla temas eden bu parça tek kullanımlık olacak.

İçimin yapıldığı alan/alanlarda herkes tarafından görülebilecek şekilde; tütün ürünleri kullanımının tehlikelerini anlatan  ''yasal uyarı'' yazıları bulundurulacak.

Nargilelik tütün mamulünün içime sunulduğu işyerine ait alan/alanlarda her ne suretle olursa olsun, bu mamullerin tüketimini özendirici ve teşvik edici reklam, tanıtım, kampanya, promosyon veya herhangi bir etkinlik yapılamayacak. Bu yasaklar bilgi toplumu hizmetleri yoluyla yapılacak eylemleri de kapsayacak.

İçime sunulan nargilelik tütün mamulü, Kurumdan satış belgesi almış satıcılardan temin edilecek, bunlara ilişkin belgeler saklanıp ve gerektiğinde ilgililere ibraz edilecek. Nargilelik tütün mamulü gibi nargile aparatı ile tüketilen, tütün dışındaki hammaddelerden elde edilmiş bitkisel nargile veya bitkisel nargile melası benzeri ürünler içime sunulamayacak.

Nargile şişeleri üzerinde, usul ve esasları Kurumca belirlenen sağlık uyarıları bulundurulacak.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
13°
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P