Kredi kartıyle sınav ücreti ödenebilecek

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, sınav başvurularında adayların sorun yaşamamaları için çalıştıklarını belirterek, "Bankaya gitmeyi en aza indirmemiz gerekir. Kredi kartı üzerinden ödeme almayı düşünüyoruz” dedi.

GÜNCEL 20.06.2012, 08:53 20.06.2012, 08:58
Kredi kartıyle sınav ücreti ödenebilecek

Sınav ücretleri yatırılırken adayların şu anda internet üzerinden bankadan transfer yapılabildiğini belirten Demir, "Herkesin hesabında parası olmayabilir ama bir kredi kartı varsa o kartın numarasını vererek uçak bileti alır gibi, alışveriş yapar gibi ücretini yatırabilecek. Bunu kısa sürede yapacağız” diye konuştu. Demir, ÖSYM'ye alınan nitelikli bilişim elemanları ve sınavlara ilişkin yapılacak yeni uygulamalara ilişkin bilgi verdi. Türkiye'de belki de en çok bilgi işlem adına faaliyet yapan kurumun ÖSYM olduğunu belirten Demir, adayların başvuruları, salonlara atanmaları, bu salonlara görevlilerin atanmaları, cevap kağıtlarının okunması, puanların hesaplanması, değerlendirilmesi ve yerleştirilme işlemlerinin ciddi bir bilgi işlem altyapısı gerektirdiğini vurguladı.

Paramı yatırdım ama başvurumu yapmadım ikilemi

ÖSYM'ce yapılan sınavlara başvuruların internet üzerinden yapıldığını anımsatan Demir," Maalesef adaylar başvuru süresi içerisinde başvurularını yapıp bitiremiyorlar. Başvurular bittikten sonra 'Ben başvuru paramı yatırmıştım, başvurumu yapamadım' diyorlar. Orayı çözmemiz gerekir. Para yatırmayla başvuruyu eşleştirmememiz gerekir. Bankaya gitmeyi en aza indirmemiz gerekir. Kredi kartı uygulaması düşünüyoruz şu anda. Kredi kartı üzerinden ödeme almayı" dedi. Sınav ücretinin nakit yatırılması halinde adayın bankaya gitmesi gerektiğini söyleyen Demir, bunun da aday için zaman kaybı olduğunu belirtti.

Ücret yatırmada şu anda internet üzerinden bankadan transfer yapılabildiğini aktaran Demir, “Belki de herkesin hesabında parası olmayabilir ama bir kredi kartı varsa o kartın numarasını vererek uçak bileti alır gibi, alışveriş yapar gibi ücretini yatırabilecek. Kredi kartı ile işlemi kısa sürede yapacağız” dedi. “Paramı yatırdım ama başvurumu yapamadım” ikileminin kendilerini rahatsız ettiğine işaret eden Demir, bu işlemlerin aynı anda bitirilmesiyle daha az sorun yaşanacağının düşündüğünü belirtti.

"Başvuru merkezi ağı oluşturacağız"

Sınav başvuru merkezi sayılarını artırmayı da hedeflediklerini bildiren Demir, başvuru merkezi ağı oluşturacaklarını ifade etti. Tüm liselerin başvuru merkezi olduğunu, üniversitelerin içerisinde birden fazla başvuru merkezi bulunduğunu, ÖSYM'nin de kendi bürolarının olduğunu hatırlattı.

Bunları genişletmeye çalıştıklarını ifade eden Demir, "O zaman çok daha yaygın bir başvuru merkezi olacak. Özellikle 3 milyon kadar adayın gireceği KPSS ön lisans Casinovale bizim için önemli. Bu kadar çok adayın başvurusunu almak da ciddi bir sorun oluşturuyor" dedi.

Adayların sınavdan sonra en kısa zamanda sonuçlarını görmeleri için de çalıştıklarını anlatan Demir, optik okuma, değerlendirme işlemlerini hızlı yapmak için gayret gösterdiklerini, bunun için de hem yazılım geliştirdiklerini hem de yeni organizasyon yaptıklarını bildirdi.

Sınavlarda uygyulanan güvenlik tedbirleri hala geçerli

Öte yandan ÖSYM internet sitesinde, sınavlarda uygulanan kimlik bulundurma koşulu ile ilgili açıklama yaptı. ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanan açıklamada son günlerde basında, sınavlarda resmi kimlik belgesi olarak 'sadece nüfus cüzdanı veya pasaport'un geçerliği olduğuna ilişkin kuralın hukuka aykırı bulunarak iptal edildiği ve bazı adayların kimliksiz sınavlara alındığı haberlerinin yer aldığı belirtildi. Adayların sınavlarda kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanı veya pasaport bulundurma koşulunun 3 Mart 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğinin hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sınavlarda uygulanan güvenlik tedbirleri kapsamında bu tedbirleri içeren kuralları önceden bilen ve kabul eden adaylardan sınava girişte fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi olarak sadece nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport kabul ediliyor. Başka hiçbir belge özel kimlik belgesi olarak kabul edilmiyor. Özel kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanını veya süresi geçerli pasaportunu sınav günü yanında bulundurmayan aday, sınava alınmıyor, alınsa bile sınavı geçersiz sayılıyor. Bununla birlikte sınav merkezlerinde zaman zaman, ilgili sınav merkezindeki sınav görevlilerinin veya üniversitenin diğer yetkililerinin onayıyla, sınava giren diğer adayların tedirgin olmamaları için, onların dikkatini dağıtmamak amacıyla, geçerli kimlik belgesi olmayan adayların da sınav tutanağına kimlik bilgileri yazılarak sınava alınmak durumunda kalındığı, sınav tutanaklarından tespit edildi. Ancak; böyle durumlarda dahi, bu adayların geçerli kimlik belgesi olmadığı halde sınava girdiği dikkate alınarak, sınavları ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından geçersiz sayıldı. (Geçtiğimiz hafta sonu yapılan 2012-LYS’de kimlik belgesi olmadığı halde Rektör tarafından sınava alındığı belirtilen adayların, Nüfus Müdürlüğü'nce nüfus cüzdanları çıkartılarak, bu kimlik belgeleri ile sınava alındığı tespit edildi.)

Sınavlarda geçerli olan bu düzenleme ile ilgili olarak alınan Mahkeme kararlarında da kimlik tespiti için, tespite esas belgelerin sayısının çokluğu nedeniyle sınav görevlilerinin bazı zorluklarla karşılaşmalarının olası bulunduğu, kimlik tespitine ilişkin belge sayısının ne kadar az ve herkesçe tanınabilen belgelerden olursa görevlilerin kimlik tespitinde yanılmalarının söz konusu olmayacağı, buna göre sınav güvenliği ve kamu düzeni açısından, Kanunla verilen yetki çerçevesinde oluşturulan ve sınavdan önce tüm adayların bilgisine sunulmuş olan kurallar uyarınca, adayların sınava yalnızca nüfus cüzdanı veya pasaport ile girebilecekleri ve bunun dışındaki resmi olsun olmasın diğer herhangi bir kimlik belgesi ile sınava katılmalarının mümkün bulunmadığı yönündeki uygulamanın hukuka uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

Buna göre, 6114 sayılı Kanun uyarınca Başkanlığımızca uygulamaya konulan söz konusu güvenlik tedbirlerinin halen geçerli ve yürürlükte bulunduğu dikkate alınarak sınav uygulamalarının bu düzenlemeler doğrultusunda yapılacağı hususu bir kez daha adaylara ve kamuoyuna önemle duyurulur."

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
16°
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:18
Öğle 13:09
İkindi 16:52
Akşam 19:51
Yatsı 21:16
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P