Konsey' kaygı yarattı

YÖK'ün yetkilerini genişleten, parti üyelerinin YÖK üyesi olabilmesini, üniversitelerin ilin vergi rekortmenlerinin de bulunacağı 'konsey' tarafından yönetilmesini içeren YÖK yasası taslağı tartışılıyor.

GÜNCEL 07.11.2012, 09:34 07.11.2012, 09:45
Konsey' kaygı yarattı

YÖK , yeni taslak konusunda ‘yeniyasa.yok.gov.tr’ adresinde üniversite senatolarının, rektörlerin, akademisyenlerin görüş, eleştiri ve önerilerini toplamaya başladı. Taslağın en çok tartışılan ve eleştirilen maddelerinden biri devlet üniversitelerinin kurulacak konseyler tarafından yönetilmesi. Sitede görüş bildiren üniversitelerden bazılarının fikirlerinin bir bölümü şöyle: 

Üniversitelere özerklik verilmemiş 
Uludağ Üniversitesi: Taslakta YÖK mevcut yetkilerinin tamamını muhafaza ederek merkeziyetçi yapı korunmaktadır. Üniversite özerkliği konusunda beklentileri karşılayamamıştır. Üniversitelerde çeşitlilik olması isteniyor ise idari ve mali açıdan özerklik verilmelidir. Rektör seçimi öğretim üyelerinin oyları ile olmalı ve iki turlu olarak yapılmalıdır. 
Konsey icracı değil, danışma konseyi niteliğinde olsun 

Atatürk Üniversitesi: Üniversite Konseyi yapılanmasının üniversite yapılanmasını daha hantal ve kişilere bağımlı hale getireceği düşünülmektedir. Araştırma üniversitesi ayrımı doğru değil. 

Balıkesir Üniversitesi: ‘Üniversite Konseyi’ kurulması fikri uygun görülmemektedir. Eğer Üniversite Konseyi mutlaka kurulacaksa, icracı bir konsey olarak değil danışma konseyi olarak görev yapmalı. 

Gedik Üniversitesi: Üniversitelerin araştırma ve eğitim olmak üzere iki gruba ayrılması üniversite kavramının içeriğine aykırı. 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi: Özel üniversite, yabancı üniversite şubesi gibi yeni yapılar getirilmektedir. Denetim mekanizmaları ve standartlar tam olarak yapılandırılmadan bu tür bir kurumsal oluşum üniversite sistemine büyük zararlar verme potansiyeli taşıyor. Üniversite konseyinin rektör ve dekanları seçmesi ve ataması, temel mali konularda karar verme ile üniversitelerin akademik karar organı olan senato ve yönetsel karar organı olan yönetim kurulu kararlarını onaylama yetkisi bulunmaktadır. Bu durumda diğer yönetici ve kurullar konsey kararlarını uygulayan memurlar niteliğine dönüşmektedir. Bu kadar yetki ve görevi olan bir konsey varken, üniversitelerde diğer yönetici ve kurullara Klasbahis ihtiyaç kalmamaktadır. 


Yabancı üniversiteye hami şart 

Adıyaman Üniversitesi: Üniversitelerin devlet, vakıf ve özel üniversiteler olarak planlanması yerinde bir karar. Ancak kurulacak yabancı üniversiteler Türkiye ’den bir hami üniversite olması durumunda kurulabilmeli. 11 kişilik Üniversite Konseyi, 8’i üniversitenin kendi profesörlerinden, biri Bakanlar Kurulu tarafından atanmış profesör unvanlı kişilerden, biri ilgili üniversitenin mezunlarının kurdukları derneğin temsilcisi, biri ise o ildeki bir sivil toplum kuruluşu üyesinden (örneğin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ) oluşmalıdır. 

İstanbul Aydın Üniversitesi: Yabancı üniversiteler ancak Türkiye’deki üniversitelerle ‘partner’ olarak veya ‘afiliye’ yolu ile eğitimöğretim hakkı elde etmelidirler. 

Üniversite piyasaya hitap etmek zorunda mı? 
Kastamonu Üniversitesi Felsefe Bölümü: Yeni yasada temel ilkelerde ‘piyasa’ vurgusu öne çıkmakta. Üniversite piyasaya hitap etmek zorunda mı? Üniversite- sanayi işbirliği tabii olmalı. Ancak üniversitelerin asıl görevi piyasayı memnun etmek değil, bilim üretmektir. Konseyde üyelerden ikisinin bakanlar tarafından atanması ise doğrudan siyasi bir müdahaledir. 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
17°
parçalı az bulutlu
Namaz Vakti 06 Mayıs 2024
İmsak 04:09
Güneş 05:50
Öğle 13:06
İkindi 16:58
Akşam 20:12
Yatsı 21:46
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P