Kentler sağlıksız, güvensiz yapı stokları ile dolu

Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri çerçevesinde 'Mimarlıkla değişen kentler' temasında kentsel dönüşüm ele alındı.

GÜNCEL 02.10.2012, 16:18 02.10.2012, 16:22
Kentler sağlıksız, güvensiz yapı stokları ile dolu

Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri çerçevesinde 'Mimarlıkla değişen kentler' temasında kentsel dönüşüm ele alındı. Dünya Mimarlık Günü'nün bir haftaya yayılan programının açılışı Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi. Törende ayrıca Fotomaraton yarışmasına katılarak dereceye giren yarışmacılara plaket ve belgeleri verildi.


ARtık sorun yaşamadan 1xbet üyelik erişme imkanı sitemiz sayesinde sizlerle.Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal'ın ev sahipliğinde düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın yanı sıra çok sayıda mimar katıldı. 

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal, mimarlığı, kent gündemine taşımak, mimarlıkla kentlileri buluşturmak amacıyla çeşitli programlar düzenlediklerini ifade ederek, bu yılın temasının "Mimarlıkla Değişen Kentler" olarak belirlediğini belirtti. Topal, kentlerin yaklaşık olarak tamamının her türlü teknik ve sosyal altyapı yetersizlikleri olduğunu söyledi. 

"KENTLER SAĞLIKSIZ, GÜVENSİZ YAPI STOKLARI İLE DOLU"

Topal, "Kentler, özellikle başta deprem olmak üzere afetler karşısında sağlıksız, güvensiz yapı stokları ile dolu. Büyük kent depremlerinde yaşanan korkunç yıkım ve kayıplar, toplumsal travmalara neden olacak kadar kaygı verecek boyutlara erişmektedir. Bu kabul edilemez süreci durdurmak elimizde. Aklın, bilimin ve uzmanlıkların rehberliğinde kentleri güvenli, sağlıklı, iyi tasarlanmış nitelikli yapılarla ve güçlü şehirsel altyapı sistemleriyle geliştirmek ve bu bağlamda sağlıklaştırmayı, merkezi ve yerel siyasetlerin temel kentleşme stratejisi olarak benimsemeleri ve her türlü uygulamayı bu çerçeve içerisinde uyumlu olarak gerçekleştirmeleridir. Günümüzde Dinamobet uygar kent yönetimlerinin katılımcı, akla ve bilime uygun politikaları benimsemesi evrensel bir ilkedir. Umuyor ve diliyoruz ki İzmir'de de bu ilkeler yeniden benimsenir, anımsanır" diye konuştu. 

"MİMARLARA KULAK VERİRSEK, KÖTÜ GİDİŞATA DUR DERİZ"

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, sürekli artan göçler nedeniyle kentlerin yaşanılmaz hale getirildiğini söyledi. Tartan, "Bu süreçle birlikte köylerde büyük boşluklar oluyor. İnsanlar bir süre sonra şehirlerden de sıkılıp uzaklaşmaya başlayınca içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Mimarlar kentleri yaşanabilecek yerler haline dönüştürmeye çalışan insanlar. Bu nedenle de kendilerine büyük iş düşüyor. Yaptıkları hizmet önemli, önlerinde saygıyla eğiliyorum. Mimarlara kulak verirsek, kentlerdeki kötü gidişe dur deriz " dedi. 

Törende, meslekte 50. ve 30. yılını dolduran mimarlar başarı plaketlerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan'ın elinden aldılar. AKM Fuayesi'nde ise İzmir Mimarlık Sergisi Yarışma açılışı yapıldı. Sergide Konak Belediyesi'nin tadilatını üstlendiği Mülkiyeliler Binası da yer aldı.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15°
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P