Göktürk 2 de Ortadoğu Teknik Üniversitesi de gururumuz

Göktürk-2 uydusunun fırlatılması nedeniyle düzenlenen törende öğrencilerin Başbakan'ı protestosuyla başlayan tartışmada Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut gelişen olaylarla ilgili olarak konuları karıştırmamak gerektiğini vurguladı: “Göktürk 2’nin uzaya fırlatılması gurur verici. Ben o gün Çin’deydim. Orada da çok dikkat çekti. Gurur duydum. Öbür taraftan ODTÜ de çok gurur duyduğumuz bir yükseköğretim kurumu.

GÜNCEL 26.12.2012, 11:16 26.12.2012, 11:44
Göktürk 2 de Ortadoğu Teknik Üniversitesi de gururumuz

Göktürk-2 uydusunun fırlatılması nedeniyle geçen hafta Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) düzenlenen törende öğrencilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ı protestosuyla başlayan tartışma tüm üniversiteleri içine alarak büyüyor.

Marmara, İstanbul Teknik Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi önceki gün ortak bildiri yayımlayarak tarihi başarının, ODTÜ yerleşkesinde bazı öğrencilerin şiddet eylemleriyle gölgelenmeye çalışıldığını savunmuştu.

Üniversiteler ve öğrenci konseyleri dün de açıklama yarışına girdi. Ancak rektörlüklerin aksine dün Galatasaray, İstanbul, İstanbul Teknik, Marmara, Yıldız Teknik, Mimar Sinan Güzel Sanatlar öğretim elemanları imzasıyla yapılan açıklamada ODTÜ savunuldu. Açıklamada şöyle denildi: 

“Açıklamayı gazetelerden öğrendik. Bu açıklamaya hiçbir şekilde katılmıyoruz. Bu açıklamayı yapan üniversite yönetimlerinin, polisin olayları başlattığı ve orantısız güç kullandığı gerçeğini göz ardı etmelerini manidar buluyoruz. Akademik özgürlüklere yapılan müdahaleler karşısında susan üniversite yönetimlerinin, iktidara hoş görünmek için yaptıkları açıklama, akademi tarihine kara leke olarak düşmüştür.” 
Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut da konuları karıştırmamak gerektiğini vurguladı: “Göktürk 2’nin uzaya fırlatılması gurur verici. Ben o gün Çin’deydim. Orada da çok dikkat çekti. Gurur duydum. Öbür taraftan ODTÜ de çok gurur duyduğumuz bir yükseköğretim kurumu. Nedeni ne olursa olsun orantısız güç kullanımı son derece yanlış. Çok talihsiz. Türkiye bir taraftan güzel bir şey yaşarken ODTÜ’lüler buna karşı gibi gösteriliyor. Halbuki böyle bir şey olduğunu zannetmiyorum. En köklü kurumlarımızdan biri. Hem de özellikle Betasus araştırmacılık, inovasyon konusunda başı çeken kurumlardan biri. Orantısız güç kullanımı nerede ve kime karşı olursa olsun yanlış.” 
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Tahsin Yeşildere de ortak bildiriyi, “Ortak bildiri, yukarıdan talimat aldıkları izlenimi veriyor. Olayı tam anlamıyla algılamadan siyasilere sahip çıkmak adına açıklamalar yapılıyor. ODTÜ’de öğrenciler teknolojiye karşı çıkmıyordu” diye eleştirdi. Eski Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış da bildirileri “Üniversitelerin ne denli siyasi otoritenin baskısında olduğunu göstermeye yeter” diye yorumladı. 
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Erdin bir Başbakan’ın üniversiteye giderken binlerce polisin kampüste olmasının çok düşündürücü bir tablo olduğunu belirterek, “İstanbul Üniversitesi’nin yaptığı değerlendirme, beni bir akademisyen olarak yaraladı” dedi. 
Ankara Üniversitesi akademisyenleri de yaptıkları açıklamayla ODTÜ’ye destek verdi. 
‘İsyan’ diğer üniversitelere yayıldı 
Üniversite rektörlüklerinden ODTÜ’deki olayları kınayan açıklamalar gelirken dün öğrenciler de pek çok üniversitede ODTÜ’ye destek eylemindeydi. Mimar Sinan Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Yalçın Karayağız ile öğrenciler, ODTÜ’de yaşanan olaylar nedeniyle karşı karşıya geldi. Öğrencilerin Rektörlük binasına girip odasının önüne kadar gelmesi üzerine dışarı çıkan Rektör Prof. Karayağız, öğrencilerle konuşmak istedi ancak protestonun hedefi oldu. İstanbul Beyazıt Meydanı’nda toplanan yaklaşık 500 kişilik grup da, “Her yer ODTÜ, her yer direniş” sloganı attı. 
Yeniden ‘ODTÜ ruhu’: Üç gün okulda nöbet 

ODTÜ tartışması, 18 Aralık günü yaşanan olayların ardından Başbakan Erdoğan’ın “Bu ülkenin evlatları kendi uydusunu artık uzaya fırlatıyor diye bu heyecanı duyması lazımken, bunlarda böyle bir heyecan yok. Ne rektöründe var ne diğer akademisyenlerinde var... Bu tür öğretim üyeleri olsa ne olur olmasa ne olur” sözleriyle alevlenmişti. Erdoğan’ın açıklamalarının hemen ardından üniversitelerden ODTÜ’yü eleştiren bildiriler gelirken YÖK Başkanı Prof Dr. Gökhan Çetinsaya olaylarla ilgili YÖK Denetleme Kurulu’nu görevlendirdiğini duyurdu. ODTÜ’lü öğrenciler ise yeni eylem kararı aldı. Öğrenciler üç gün boyunca üniversitelerini terk etmeyip U3 amfisinde söyleşiler düzenlenecek. Perşembe günü de ODTÜ stadyumunda sanatçıların da katılacağı bir buluşma var. 

En iyi 250’de bir tek ODTÜ var 
Akademi dünyasının ciddiye aldığı İngiltere merkezli Times Higher Education’ın dünya üniversiteleri sıralamasına göre 2012-2013 yılının en iyi 200 üniversitesi arasında Türkiye’den üniversite bulunmuyor. Listede en yüksek sıralamadaki Türk üniversitesi 201-225’inci sıralar arasında bulunan ODTÜ. Yine Times Higher Education’ın dünyanın en prestijli 100 üniversitesi sıralamasında Türkiye’den tek bir okul bulunuyor: ODTÜ. 

SBF Dekanı: Başbakan’dan işaret almış gibi bir görüntü

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, üniversitelerin Başbakan’dan “işaret almışçasına” açıklamalar yaptığını belirterek “Başbakan’ın arkasında saf tutmak gerekirmiş gibi düşünüyorlar herhalde. Başbakan ‘zıpla’ dediği zaman herkes ‘Ne kadar yükseğe?’ diye soruyor ‘Niye zıplayayım?’ diye soran yok maalesef” diye konuştu. Prof. Dr. Karatepe’nin Radikal’e yaptığı açıklama şöyle: 
“Sayın Başbakan’ın ‘üniversiteleri böl ve yönet stratejisi’nde başarılı olduğu görülüyor. Üniversitelerden gelebilecek muhalefet de bir biçimde sonlandırılmış gibi. ODTÜ’ye eleştiren açıklamaları akademik kimlik altında kabul de edemiyorum. ” 

Teziç’ten de uyarı 
Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç de gelişmelerin, hem YÖK’ün hem de üniversitelerin hükümetten talimat aldığı algısı yarattığını söyledi. Öte yandan ODTÜ Mezunları Derneği ve de dün yaptıkları açıklamalarda, olayların Göktürk-2 için düzenlenen törenin engellenmesi nedeniyle başlamadığını, öğrencilerin taleplerini yetkililere iletme isteklerinin polis tarafından şiddet kullanılarak engellendiğini belirtti. (Umay Aktaş Salman)
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
14°
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:02
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:32
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P