Büyümenin arkasındaki en önemli faktör Türk özel sektörü

TOBB/DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye- ABD ilişkilerinin iktisadi boyutunu, karşılıklı ticaret, karşılıklı yatırım, turizm, ortak teknoloji geliştirme ve girişimcilerimiz arasında ilişkilerin artırılması ve üçüncü ülkelerde işbirliği çerçevesinde düşündüklerini, çalışmalarını da bu ana sütunlar üzerine inşa ettiklerini ifade etti.

GÜNCEL 16.06.2012, 01:09 16.06.2016, 21:37
Büyümenin arkasındaki en önemli faktör Türk özel sektörü

 TOBB/DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye- ABD ilişkilerinin iktisadi boyutunu, karşılıklı ticaret, karşılıklı yatırım, turizm, ortak teknoloji geliştirme ve girişimcilerimiz arasında ilişkilerin artırılması ve üçüncü ülkelerde işbirliği çerçevesinde düşündüklerini, çalışmalarını da bu ana sütunlar üzerine inşa ettiklerini ifade etti.

 
Amerikan-Türk Konseyi ile DEİK Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 31'inci Türkiye Konferansı dün Washington'da başladı. Konferansa, TOBB/DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ABD Savunma Bakanı Leon Benetta, Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Namık Tan, ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, TAİK Başkanı Haluk Dinçer, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya ilişkilerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Phil Gordon ile ABD ve Türk iş dünyasından ve hükümet çevrelerinden çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.
 
Büyümenin arkasındaki en önemli faktör Türk özel sektörü
 
Türkiye ekonomisi hakkında bilgiler veren Hisarcıklıoğlu, "Türkiye 2009-2011 sonu arasında 3,5 milyona yakın istihdam üretti. Geçen yıl, yüzde 8,5 oranında büyüme gerçekleştirdi. Bu büyümenin arkasındaki en önemli faktör Türk özel sektörüydü. Özel sektör 2011 yılında 1,3 milyon kişiye istihdam sağladı. 100 milyar doları makine olmak üzere, 140 milyar dolar yatırım yaptı. 200 ülke'ye 20 bin çeşitten fazla mal ihracatı yapılıyor" dedi.
 
 Yeni teşvik sistemi, Türkiye'yi yatırım açısından daha da cazip hale getirdi
 
Türkiye'nin, Çin ile İtalya arasındaki bölgede bir sanayi devi haline geldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: "Otomotivde ABD'den dışında 13 farklı markanın üretildiği tek ülke. 93 ülkede, 206 milyar dolar tutarında müteahhitlik faaliyetimiz var. Karşılıklı yatırımlarda da ticarette olduğu gibi, ciddi fırsatlar var. Türkiye'nin başta yenilenebilir enerji, ilaç sanayi, savunma sanayi ve emlak olmak üzere, ciddi bir yatırım potansiyeli sunduğu biliniyor. Yeni teşvik sistemi, Türkiye'yi yatırım açısından daha da cazip hale getirdi. Yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından, Türkiye sürekli kendini geliştiriyor. Orta büyüklükte bir Avrupa ülkesinden Türkiye'ye gelen yıllık turist sayısı neredeyse ABD'den gelen turist sayısıyla aynıdır. Karşılıklı olarak turist sayısını artıracak faaliyetler için işbirliğimizi daha da yoğunlaştırmalıyız."
 
Yeni Başlangıçlar için Ortaklar – PNB
 
Girişimcilik alanındaki işbirliğinin, ikili ilişkiler kadar, üçüncü ülkelerdeki işbirliği için de yararlı bir alan oluşturduğunu söyleyen TOBB/DEİK Başkanı, "Bu çerçevede, ABD Dışişleri Bakanlığının iki önemli programı olan "Yeni Başlangıçlar için Ortaklar - PNB ve Global Girişimcilik Programı - GEP"in Türkiye'deki yürütücüsüyüz. PNB çerçevesinde, girişimcilik, ekonomik fırsatlar, değişim ile bilim ve eğitim alanında somut projeler geliştirip uyguluyoruz. Bu çerçevede, Sayın Albright ile kurduğumuz çalışma ilişkisine, Türkiye'den geniş bir grubu dahil ettik. Projelerimizi, başarı hikâyelerimizi, ABD Başkan Yardımcısı Sayın Biden ve Dışişleri Bakanı Sayın Clinton'a sunduk. PNB kapsamındaki diğer ülkelerle de deneyimlerimizi paylaşmaya devam ediyoruz" dedi.
 
"İran, Irak ve Suriye bizim komşularımız"
 
"Türkiye'nin bulunduğu Bölge, Türkiye-ABD ilişkilerinde bilgi değişimi, empati, ortak vizyon ve yardımlaşmayı gerektiriyor" diyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: "İran, Irak Tempobet ve Suriye, bu ülkeler bizim komşularımız. Bu ülkelerdeki en küçük istikrarsızlık, Türk halkını genel anlamda ekonomimizi ve özellikle sınır bölgesi illerindeki ekonomilerimizi doğrudan etkiliyor. Biz, elbette nükleer silaha sahip bir komşu istemeyiz. Bunun aksi yöndeki girişimlerin, tüm diplomatik araçların kullanılarak engellenmesini isteriz.
 
Suriye'de, hemen yanı başımızda akrabalarımızın katledilmesinden, insanların evlerinden yurtlarından ayrılmak zorunda kalarak mülteci haline getirilmiş olmalarından rahatsızız. Ama, aynı zamanda Suriye'ye komşu bölgelerimizin ekonomilerinin darbe yemesinden de rahatsızız. Buradaki insanların işini kaybetmelerinden rahatsızız. İnsanlık dramına mevcut dünya düzeninde çözüm bulunamıyor olmasından da son derece rahatsızız. Sorunun çözümü uzadıkça, katliamlar artıyor. Düşmanlıklar derinleşiyor. Türkiye bu bölgeden kaynaklanan hareketler üzerinden istikrarsızlaştırılmak isteniyor. Uluslararası sistem harekete geçmeli, akan kana dur denmelidir. Suriye'de yaşam normale dönmelidir.
 
Irak, Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından biridir. Türkiye'den giden yatırımcılar, Irak'ın, özellikle Kuzeyi'nin ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Irak'ın her bölgesinde işadamlarımıza çalışıyor. Ancak, buradaki siyasi istikrarsızlıktan endişeliyiz. Biz, Irak'ın tamamının istikrarlı olmasını ve Irak halkının refahının yükselmesini istiyoruz."
 
Kıbrıs'ta çözüm
 
Kıbrıs sorununa da değine Hisarcıklıoğlu, "Kıbrıs sorununda çözüm bulunmalıdır. Kıbrıs Türkleri haksız ekonomik ve siyasi ambargo ile yaşamaktadır. Buna son verecek bir irade harekete geçmelidir" dedi. Türkiye'nin Avrupa Birliği katılım müzakerelerinde ABD'nin desteğinin etkili olduğunu vurgulayan TOBB /DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, katılım sürecinin Türkiye'nin ekonomik ve siyasi dönüşüm çabaları için son derece önemli katkılar sağladığını, sürecin bugün geldiği noktada, ABD'nin desteğine her zamankinden fazla ihtiyaç olduğunu söyledi.
 
TAİK BAŞKANI HALUK DİNÇER
 
31. Ortak Yıllık Konferans’ta konuşma yapan DEİK/Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Haluk Dinçer, “Türkiye'yi her yıl binlerce Amerikalı ziyaret ediyor, Türk ve Türk soyundan gelen pek çok kişi de ABD'ye geliyor, bu zengin ve geniş çeşitliliğe sahip dokuyu güçlendiriyor. 12.000'den fazla Türk öğrenci, eğitimini ABD'de sürdürüyor. Bu rakam tüm Avrupa ülkelerinden daha fazla” diye konuştu. 
 
ABD Yatırımları giderek artıyor
 
Türkiye'de 1200'den fazla Amerikan şirketi kayıtlı. Geçtiğimiz Aralık ayında, Türkiye'nin lider elyaf üreticisi Aksa Grubu ve Dow Chemicals arasında toplam değeri 1 milyar dolar olan bir müşterek yatırım anlaşması imzalandı.  Son yıllarda Amerika'nın en büyük girişimi olarak Türkiye'deki bu yatırımın ayrıca, önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye'de bin yeni istihdam sağlaması da bekleniyor. Türkiye'de giderek büyüyen ilaç sektörü ayrıca yatırımcıdan da yüksek düzeyde talep görmeye başladı.  Bu yıl Nisan ayında ABD ilaç devi Amgen, Türk ilaç üreticisi Mustafa Nevzat'ı 700 milyon dolar karşılığında satın aldığını duyurdu. Türkiye'de yüksek performans gösteren bir ekonominin de etkisiyle ilaç sektörü geçtiğimiz 10 yıl içinde, hızla büyüyen bir piyasada büyüme arayışı çerçevesinde, pek çok dış ilaç imalatçısından talep gördü.
 
Ülkeye stratejik ve geniş çaplı yatırım çekme hedefi taşıyan yeni teşvik paketi de meyvelerini vermeye başladı. Geçtiğimiz ay General Electric, çok sayıda farklı alanda yatırımlar yapacağının sinyallerini vermeye başladı. GE enerji, lokomotif, tıbbi cihazlar ve uçak motorları alanlarına odaklı çalışmayı hedefliyor. Ayrıca bir AR-GE merkezi kurmayı planladıklarından da haberdarız.  
 
Hilton Otellerinden Türkiye’ye yatırım
 
Yakın zamanda Hilton, 2013 yılına kadar Türkiye dahilinde 13 adet daha Hilton oteli açacağını ve Türkiye'deki Hilton otellerinin toplam sayısını 33'e çıkaracağını duyurdu. Goodrich Corporation ve Turk Technic bir müşterek girişim şirketi kurmak üzere gerekli tüm anlaşmaları imzaladılar. Bu şirketle Türkiye-İstanbul'da bakım, onarım ve yenileme hizmetleri sunmayı amaçlıyorlar. Benzersiz çok boyutlu imaj ve sensor çözümleriyle dayanıklı alet tasarımında lider International Electronic Machines, yakın dönemde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile bir anlaşma imzaladı. TCDD ilk anlaşmasını en yeni teknoloji ürünü demiryolu denetleme sistemi tedarik etmek ve kurmak üzere IZBAN Railway ile imzalamıştı. 
 
Holywood’dan talep var
 
Son olarak geçtiğimiz yıl içinde Türkiye altı adet Hollywood prodüksiyonuna ev sahipliği yaptı. Bunlardan beşi uzun metrajlı filmlerdi ve bir tanesi de bir televizyon dizisiydi. Tüm bunların yanında büyük stüdyolar, daha fazla prodüksiyon gerçekleştirmek istediklerini ifade ettiler.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
13°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:12
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:55
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P