ABD ve dünya şokta

Amerikalılar, Connecticut eyaletinin Newtown kentinde bir ilkokulda 20’si çocuk 26 kişinin katledildiği dünkü olayın şokunu yaşarken, yetkililer saldırganı bu eyleme iten nedenin ne olduğu konusunda yanıtsız kaldı.

GÜNCEL 15.12.2012, 18:00 15.12.2012, 23:05
ABD ve dünya şokta

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan eyalet polis komiserlerinden Paul Vance, saldırganın okula zorla girdiğini bildirdi. Vance, 20 yaşındaki Adam Lanza’nın Sandy Hook İlkokulu’na alınmak istemediğini bildirdi. Televizyonlar okulda yeni uygulamaya giren bir güvenlik sistemi olduğunu açıkladı.Hem casino hem de canlı idaa keyfini anlık sunuyoruz. Ancak Komiser Vance, saldırganın güvenlik sistemini nasıl zorladığını açıklamadı, soruşturmanın devam ettiğini söylemekle yetindi.

Komiser Paul Vance ayrıca tüm kurbanların kimliklerinin belirlendiğini, bu konuda açıklamanın diğer yetkililerce önümüzdeki saatlerde yapılacağını kaydetti. Vance ayrıca saldırıdan sağ kurtulan bir kişinin durumunun iyi olduğunu ve soruşturmada kilit öneme sahip olduğunu söyledi.

Dün gece yüzlerce kişi Newtown kentinde toplanarak katliamın kurbanlarını andı. Yerel halk ise oldukça düşük suç oranına sahip kentte böyle bir eylem işlenmiş olmasının şokunu yaşıyor. Newtown, New York’un 130 kilometre kuzeydoğusunda bulunan ve nüfusu 30 bini geçmeyen küçük bir kent. Newtown’da gelişmeleri izlemek için dünyanın birçok ülkesinden gazetecilerin toplandığını belirtiliyor.

Başkan Barack Obama bugün yaptığı haftalık radyo konuşmasını dünkü katliama ayırdı ve her Amerikalı anne-babanın bu olaydan dolayı kalplerinin ağır bir şekilde kırıldığını söyledi. Başkan Obama, bu trajedilerin önüne geçmek için “anlamlı adımlar atılması” çağrısında bulundu.

Kendisi de iki kız çocuk babası olan Başkan dün benzer mesajlar verdiği konuşmasında da gözyaşlarını tutamamıştı.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili başkanı John Boehner da, Başkan Obama’nın açıklamasına yer açmak için bugün yapacağı haftalık konuşmasını iptal etti.
Olaya sahne olan Sandy Hook İlkokulu, anaokulundan dördüncü sınıfa kadar 5 ila 10 yaşlarındaki çocuklara eğitim veriyor.

Görgü tanıkları siyah askeri üniforma giyen saldırganın dün sabah saatlerinde ilkokula girdiğini, iki sınıfta bulunan öğrenci ve öğretmelere ateş açtığını bildiriyor. Ölenler arasında okulun müdürü de bulunuyor.

Saldırganın işlediği katliamdan sonra olay yerinde silahıyla kendini vurarak intihar ettiği bildirildi. Polis olay yerinde iki yarı otomatik silah ve bir makineli tüfek bulduğunu belirtti.

Yetkililer saldırganın eyleme başlamadan önce aynı evde birlikte yaşayan annesini öldürdüğünü açıkladı. Görgü tanıklarına göre saldırgan bu eylemden sonra doğrudan Sandy Hook İlkokulu’na giderek tek kelime etmeden ateş açmaya başladı. Önceki haberlerde Lanza’nın Tavla okulda öğretmen olan annesini de öldürdüğü bildirilmişti. Ancak son haberlere göre Lanza’nın sahip olduğu silahların annesi tarafından yasal yollardan satın alındığı belirtiliyor.

Saldırganın New Jersey’de yaşayan ağabeyi de gözaltına alındı. Polis Ryan Lanza’nın sorgulamayı yürüten yetkililerle işbirliği yaptığını açıkladı.

Dünya şaşkın
   
Newtown, Connecticut’ta yaşanan katliam tüm dünyayı da şoka uğratmış durumda. Dünya liderleri de katliama yönelik tepkilerini ortaya koydu.
   
Avustralya Başbakanı Julia Girard saldırıyı akıl almaz bulduğunu söyledi, “Başkan Obama ve dostumuz Amerikan halkı gibi bizim de kalplerimiz kırıldı,” diye konuştu.
   
İngiltere Başbakanı David Cameron da olaydan dolayı şaşkınlık içinde olduğunu ve derin üzüntü duyduğunu bildirdi. İngiltere Kraliçesi Elizabeth de Başkan Obama’ya gönderdiği mesajda, olaydan dolayı “derin şaşkınlık ve üzüntü” duyduğunu belirtti.
   
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, katliamdan dolayı dehşete kapıldığını, Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Catherine Ashton şaşkınlığa uğradığını ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da “derin şaşkınlık ve dehşet” içinde olduğunu bildirdi.

Kaynak: VOA

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
15°
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P