AB' den Türkiye'ye 4+4+4 eleştirisi

Stefan Füle, "Komisyon, erken branşlaşmanın, öğrencilerin eğitim düzeyi farklılıklarını sosyal geçmişlerine bağlı olarak derinleştirebileceğine işaret eden toplu bulgulara önem vermektedir" dedi.

GÜNCEL 02.07.2012, 16:46 02.07.2012, 16:53
AB' den Türkiye'ye 4+4+4 eleştirisi

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Avrupa Parlamentosu'na Almanya'dan seçilen sosyal demokrat İsmail Ertuğ'un yazılı soru önergesini yanıtladı. Ertuğ "Türkiye'deki eğitim reformu" başlıklı önergesinde özetle şu görüş ve soruları yöneltti:

"2012 Mayıs’ında Türkiye'de zorunlu eğitim süresi 12 yıla çıkarıldı, okula başlama yaşı beşe çekildi. İlk dört yıldan sonra çocuklar genel, teknik ya da dini eğitimden birine karar vermek zorunda olacak. Bu yasa özellikle kırsal bölgelerde ana babaların çocuklarını okuldan zamanından önce çekmesine yol açabilir. 1.Komisyon dört yıllık eğitimden sonra dokuz yaşında bir çocuğun böyle hayati bir konuda karar verecek olgunluğa sahip olduğu görüşüne gerçekten sahip mi? 2. Komisyon özellikle kız öğrencileri kırsal kesimde okulu zamanından önce bırakmalarından korumak için hangi önlemleri önerecek. 3. Komisyon böyle bir yasanın Avrupa standartlarıyla uyumu konusunda ne düşünüyor?"

Füle: Öğrencilerin eğitim farklılıklarını derinleştirebilir

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin ise önergeye yanıtındaki "Eldeki toplu bulgular değişik okul tiplerinde erken branşlaşmanın, sosyal geçmişlerine bağlı olarak öğrencilerin eğitim başarılarında farklılığı derinleştirebileceğini gösteriyor" ifadesi dikkat çekti. Füle'nin önergeye tam yanıtı şöyle: "Komisyon Türk parlamentosu ve toplumunda devam eden ilköğretim Pashacasino yasası değişikliklerine ilişkin kanunlar hakkındaki tartışmayı yakından izlemektedir. Komisyon eğitim sistemine yönelik önemli herhangi bir değişikliğin geniş konsültasyona tabi olması gerektiğine inanmakta ve ilgili tüm tarafların böyle bir konsensüse ulaşabilmek için yapıcı bir tartışma içine girmelerini teşvik etmektedir. Komisyon yasayı Türkiye 2012 İlerleme Raporu bağlamında ayrıntıyla inceleyecektir. Yasa özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kırsal kesimde ya da kenar mahallelerde kalıcı durumdaki okulu bırakma ve hiç gitmeme oranları ve mevsimlik işçi çocuklarına yeni 'ev-okul' yaklaşımından sağlayacağı faydayla kimi potansiyel iyileşmeler getirebilecek olan zorunlu eğitimin sekiz yıldan 12 yıla çıkarılması gibi bazı olumlu unsurlar içermektedir. Fakat kızların eğitimi ya da çocuk işçiler gibi bazı belirli yönlerinin analiz edilmesi ve uygulamasına bakılması gerekmektedir. Komisyon, 2008 yılındaki '21. Yüzyıl İçin Yeterliliklerin Geliştirilmesi: Bir Avrupa Okullar İşbirliği Gündemi' Bildirisinde bulunan, değişik okul tiplerinde erken branşlaşmanın, öğrencilerin eğitim düzeyi farklılıklarını sosyal geçmişlerine bağlı olarak derinleştirebileceğine işaret eden toplu bulgulara önem vermektedir. AB ile katılım müzakereleri yapan bir ülke olarak Türkiye'nin, AB müktesebatına, Avrupa insan Hakları Sözleşmesi maddelerine ve Avrupa insan Hakları Mahkemesi içtihadına göre tüm erkek ve kız çocukları için kentlerde ya da kırsal bölgelerde göre eğitim hakkını uygulamada teminat altına alması gerekmektedir."

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
13°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:40
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P