KKTC’li öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelerde okuyabilmesi için çalışıyoruz.

Bakan Çavuşoğlu, KKTC’li öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelerde okuyabilmesi için çabaladıklarını söyledi:

EĞİTİM 07.06.2012, 10:31 07.06.2012, 10:36
KKTC’li öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelerde okuyabilmesi için çalışıyoruz.
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, isteyen her öğrencinin Türkiye’deki üniversitelerde de yüksek öğrenim görebilmesi gerektiğini ve bunun için uğraştıklarını belirterek, kendilerini eleştirenlerin “Anavatan Türkiye’ye hakaret ettiklerini” ileri sürdü. Çavuşoğlu, Kıbrıslı Türk çocukların yurt dışında okumalarına asla karşı olmadığını vurguladı.

Çavuşoğlu Eğitim Bakanı iken, TC Eğitim Bakanı’na yazdığı mektubun ortaya çıkması üzerine yaptığı açıklamada, “Bizim bu mektubu Türkiye’ye yazmamızın sebebi GCSE ve A Level sınav sistemi ile yetişen Kıbrıslı Türk öğrencilerimize Anavatan’daki üniversitelerimizin yolunu açmaktı. Hatta 25-03-2011 tarihli yazdığım ilk mektupta devlet okullarında 64, özel okullarda 38 ve Rum kesiminde 19 öğrencinin bu sistem ile yetiştiğini; toplam 121 öğrencimizin GCSE sonuçlarıyla Anavatan Türkiye’deki üniversitelere kabul edilmesi halinde bu yavrularımızın bilhassa Rum kesiminde hazırlanan öğrencilerimizin yönlerini Anavatanımıza, Türkiye’ye çevireceğini söyledim. Şu anda ise maalesef mektubun tamamını okumayan ve işine geldiği gibi bir cümleyi kendine göre yorumlayan bazıları bu önemli projeye ve buna emek edenlere, hatta bunu destekleyen ve bu kapıları açan Anavatan Türkiye’ye hakaret etmektedirler” dedi.

Eğitim Bakanlığı yaptığı dönemde hedeflerinin Türkiye’deki üniversitelerin GCSE sistemi ile yetişen KKTC’li öğrencilere kapılarını açmalarını sağlamak olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:   “O dönemki vizyonumuz, çalışmalarımız boşa gitmedi. Onlarca çocuğumuza 90 üniversitenin kapısını açtık. Artık onlar da eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanarak aynı sistem ile Türkiye’de eğitim görecekler. Yani biz Türkiye’deki genelgede bulunan ‘KKTC hariç’i çıkartmayı başardık. Özellikle, Güney Kıbrıs’ta okuyan öğrencilerin bu sistemin dışında bırakılmasına yönelik yazılar yazdığımın iddia edilmesine ve toplumun yanıltılmaya Sultanbet çalışılmasına ise asla müsaade etmeyeceğiz.”
Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıslı Türk çocukların yurt dışında okumalarına asla karşı olmadığını, bunun bir tercih olduğunu ancak, devlet olarak ve devlet adamlığı gereği kendilerinin de Türkiye kapısını tercih olarak Kıbrıslı Türk çocuklara sunmaları gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, “Kendi ailemden de yurt dışında okuyan çocuklarımız var. Buna asla karşı değilim ancak bu bir tercih meselesidir. Neden bu tercihler için biz anavatanımız Türkiye’nin üniversitelerini de sunmayalım? Bunun nesi yanlış?” diye sordu.

Yine Eğitim Bakanlığı döneminde KKTC üniversitelerinde okuyan TC vatandaşı öğrencilerin de YURTKUR kredilerinden yararlanmasını sağladıklarını ifade eden Çavuşoğlu, bunun da önemli bir başarı olduğunu kaydetti.

Belediyelerin sayısını çok buldu

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Çavuşoğlu, hazırladıkları Belediyeler Yasa Tasarısı’yla, bakanlığının isminde yer alan yerel yönetimler konusundaki boşlukları gidermeyi amaçladıklarını; çünkü zaman zaman çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını da söyledi.

Hazırladıkları çalışmayı kısa sürede Belediyeler Birliği ile paylaşacaklarını ancak bu çalışmanın dahi ülkede belediyecilik açısından yeterli olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:

“Çok ciddi siyasi bir irade ile belediye sayısının azalması şarttır. Yarı yarıya düşmesi gerekir. Çünkü küçük belediyelerle popülizm yapılıyor ve kimse buna dokunmak istemiyor. Belediyeler küçüldükçe alt yapı gitmiyor ve çeşitli sorunlar ortaya çıkıyor. Bunlar kolay adımlar değil. Diyalog ile aşılması gereken adımlardır. Biz bununla ilgili de bir çalışma yaptık. Görüldü ki bazı belediye başkanları da belediyeyi iyi yönetmedi. Ayağını yorganına göre uzatmadı. Günü kurtarmaya çalıştı. Belediyenin özerkliğini rencide etmeden gerektiğinde belediyedeki çözülemeyen sıkıntılara müdahale edilebilecek ve çözüm bulunmasını sağlayacak sistemi bulmamız şarttır.”

E-Pasaport konusunda da konuştu
KKTC’de halen kullanılan el yazması pasaportların çağın çok gerisinde kaldığını da yineleyen Çavuşoğlu, E-pasaport konusuna açıklık getirdi.
Çavuşoğlu, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) belirlediği standartlarda, makinede okunabilen e-pasaportlar için tüm çalışmaları tamamladıklarını ve yıl sonuna yetiştireceklerini söyledi. Çavuşoğlu, “Biz kendimizi dünyaya, çağdaş yaşama hazırlamalıyız. Dünya bizi tanır veya bir anlaşma olur; o zaman için biz hazırlıklı olmalıyız. Yoksa şimdi eleştirip ‘bu pasaportun işlevinde bir değişiklik yok’ demek en basit şeydir.

Yani bu zihniyete göre biz hiç bir şey yapmayalım ve oturup bekleyelim. Hayır efendim, biz bu genç cumhuriyeti yaşatırken büyüteceğiz ve çağdaş normlara ulaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. (Kaynak:Kıbrıs Gazetesi)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
14°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 03 Mayıs 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:54
Öğle 13:06
İkindi 16:57
Akşam 20:09
Yatsı 21:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P