Fasta okuma yazma seferberliği

Okuma yazma kurslarıyla halkın bilinçlendirilmesi ve kadınların çalışma hayatına katılmaları amaçlanıyor.

EĞİTİM 15.02.2013, 09:10 15.02.2013, 13:18
Fasta okuma yazma seferberliği

Fas'ta Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı gözetiminde, halkın bilinçlendirilmesi ve kadınların çalışma hayatına atılmalarını kolaylaştırmak amacıyla, başlatılan okuma yazma seferberliğine kralbet ev hanımları büyük ilgi gösteriyor.


Gençken hayat şartları nedeniyle okula gidemediğini belirten Fatıma, ''Başlangıçta eşim buraya gelmemi pek hoş karşılamadı, ona göre rızk peşinde koşmak okuma yazma öğrenmekten daha önemliydi. Ama ben bir an olsun bu kursa katılma konusunda tereddüt etmedim. Çocuklarım da beni bu konuda teşvik etti. 2 yıldır, buraya geliyorum. Artık gazete başlıklarını kimsenin yardımı olmadan okuyabiliyorum. Yazı yazma konusunda da büyük yol katettim'' dedi.
Komşularının ellerinde defter ve kalemle camiye geldiğini gördüğünü söyleyen Emine de, ''En azından Kur'an-ı Kerim'i okuyabilmek için okuma yazmayı öğrenmem gerektiğini hissettim'' diyerek en kısa zamanda okumayı öğrenmek istediğini belirtti.

Yapılan istatistiklere göre Fas'ın köy ve kentlerinde başlatılan okuma yazma seferberliği programlarından istifade edenlerin sayısı geçen yıl 70 bin kişiyi buldu.
Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı, diğer camilerde de uygulanması planlanan okuma yazma seferberliği programlarından istifade edenlerin sayısını artırmak için 2011-2016 yılları arasında 5 yıllık bir eğitim planı hazırladığını açıklamıştı.
BM, okuma yazma bilmeyenlerin oranının düşürülmesi için ''bin yıllık kalkınma planı'' çerçevesinde çalışmalarda bulunuyor ancak, BM'nin 181 ülkenin değerlendirildiği ''2011 İnsani gelişme Raporu'na'' göre, Fas 130. sırada yer alıyor.

Başlatılan seferberlik kapsamında köylerdeki meslek edindirme kursları da kadınlara yönelik okuma yazma eğitimi veriyor. Açılan kurslarla kadınlarda yüzde 10,8 olan işsizlik oranının düşürülmesi ve kadınların çalışma hayatına katılmaları amaçlanıyor.

Fas'taki okuma yazma seferberliğini, AB ve geçen yıl Fas'a Konfüçyüs Ümmilikle Mücadele Ödülü veren BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) gibi uluslararası kurumlar destekliyor.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
12°
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:18
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P