200 bin öğrenci 'sağlam'a alındı

İzmir'de deprem yönetmeliğinin çıktığı 2004'ten bu yana toplam 95 milyon lira harcanarak 107 okul güçlendirildi, yıkılan 20 binadan 2'si yenilendi, 18'i ise bu yıl bitecek.

EĞİTİM 03.01.2013, 11:28 03.01.2013, 13:32
200 bin öğrenci 'sağlam'a alındı

İzmir'de 2004'ten bu yana okullarda yapılan bakım ve onarım çalışmaları ile 200 bin öğrencinin hayatı kurtuldu. Bu çalışmalara Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Özel İdaresi kaynaklarından toplam 95 milyon lira harcandı. İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, Japonya'daki gibi güçlü yapılara sahip olunması gerektiğini belirterek, "Birinci derece deprem bölgesindeyiz. Bir çatı altında bin kişi var. Piyasanın en iyi kazandıran Canlı Bahis Siteleri sizler için sitemizde. Bu nedenle biz en ufak şüphede dahi hemen binayı boşaltıyoruz. Ya yıkıp yeniden yapıyoruz ya da maliyetine göre güçlendiriyoruz. Bu açıdan İzmir'de gelinenebilecek en iyi noktadayız. Son zamanlarda yapılan okulların hepsi güvenli ve sağlam" dedi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz de, okullarda güçlendirmenin yanında çevreye duyarlı çalışmaların yürütüldüğünü, 1 yılda 185 okula doğalgaz bağlanarak Türkiye rekoru kırıldığını açıkladı. 

'Kimsenin burnu kanamasın'
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, İzmir'deki okulların Japonya'daki gibi güçlü olmasını istediklerini kaydederek, "İzmir birinci dereceden deprem kuşağında. Konut, kamu binası ve okulların Japonya'daki gibi depreme dayanıklı olma zorunluluğu var. Millet olarak bu bilince ulaşmalıyız. 'Başımı sokacak yerim olsun' düşüncesinden kurtularak, 'güçlü yapılarda yaşamalıyım' düşüncesini hakim kılmalıyız. 9 şiddetindeki depremlerde bile kimsenin burnu kanamasın. İnsan hayatının önemini ön plana çıkarmalıyız" dedi. 

'İhmal edemeyiz'
Okullardaki çalışmaların sürdüğünü dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, "Okul gibi toplu yerlerde binaların sağlıklı ve güvenli olma zorunluluğu var. Bir çatı altında bin kişi bulunuyor. Bu nedenle en ufak şüphede dahi hemen binayı boşaltıyoruz. Ya yıkıyoruz ya yeniden yapıyoruz ya da maliyetine göre güçlendiriyoruz. Bu açıdan da İzmir'de gelinebilecek en iyi noktadayız. Son zamanlarda yapılanların hepsi güvenli ve sağlam. Bu konuda devlet ve vatandaş işbirliğine gittiğimiz durumlar oluyor. Bazı okulları hayırseverlerimize söylüyoruz, onlar da yapıyor. Bu şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Güçsüz binaların hepsini yıktık, gerekenleri güçlendirdik. Yine önümüze çıkarsa aynı amaçla güçlendirmeye devam edeceğiz. Yıkılacak başka bina kalmadı, umarım çıkmaz" dedi.

Öncü kent İzmir
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz, İzmir'in öncü bir kent olduğunu belirterek, eğitim altyapısında da bu öncülüğü sürdürmek istediklerini söyledi. İçöz, "Çıkan deprem yönetmeliğinin ardından okulların güvenli olup olmadığına ilişkin testler yapıldı ve 107 okulun bakım, onarımı gerçekleştirildi. Yavrularımızın sağlıklı bir ortamda eğitim görmelerini sağlamak istiyoruz. Köy okullarından şehir merkezindeki okullara kadar tüm eğitim kurumlarına katkı sağlıyoruz" dedi.

'Tamir ile yetinmedik'
İzmir'in EXPO 2020'ye aday olduğuna dikkat çeken İçöz, "Okullarımızın çevreye zarar vermeden ısınması için 1 yılda 185 okulumuza doğalgaz bağladık. Bu, Türkiye rekoru. Buradaki hedefimiz kentteki hava kirliliğini azaltarak çevreci enerjiyi hakim kılmak. Okullarımızdaki bakım, onarım çalışmaları sürekli devam ediyor. Deprem yönetmeliğine titiz bir şekilde uyuyoruz. Kentsel dönüşümdeki ısrarın nedeni bu" diye konuştu. 

Yapılan çalışmalar
İzmir'de 2004'ten bu yana 107 okulda güçlendirme çalışması yapıldı. İki okulda güçlendirme çalışmaları sürüyor. 11 okulda güçlendirme planlaması yapıldı. 2012'de İzmir'de 20 okul yıkıldı, 2 tanesi yeniden yapıldı. 18 tane okulun 2013 yılı içerisinde tamamlanacağı kaydedildi. 2004-2011 yılları arasında okullardaki güçlendirme çalışmaları için yaklaşık 20 milyon lira harcandı. 2004-2012 yılları arasında ise yıkılıp yeniden yapılan okullara 7 milyon 179 bin lira, 2012 itibariyle yıkılan okullara ise 4 milyon 893 bin lira harcandı. 2012'de okullardaki güçlendirme ve yıkıp yeniden yapma amacıyla yatırım programından 62 milyon lira ayrıldı. 2004 yılından 2012'ye kadar güçlendirme ve yıkım çalışmaları için Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Özel İdaresi bütçesinden 95 milyon lira harcandı. FATİH ABACIOĞLU

Hangi okullar için yıkım kararı alındı
İlçe / Okul adı 
Bayraklı Endüstri Meslek Lisesi 
Bornova Reşat Nuri Güntekin İÖO. 
Bornova Evrenesoğlu İÖO Bornova Anadolu Lisesi 
Bornova İzmir Fen Lisesi
Buca Saadet Kalebet Emir İÖO
Buca 30 Ağustos İÖO
Karabağlar Limontepe Seniye-Hasan Saray İÖO
Karşıyaka Zübeyde Hanım İlkokulu 
Kiraz Umurlu İÖO 
Kiraz Halililer(9+9 İKİ AYRI BİNA)
Menderes Şh. Hasan Özkapı İÖO 
Ödemiş Ödemiş İÖO 
Ödemiş Kemenler İÖO 
Ödemiş Hamamköy İÖO 
Selçuk İsabey İÖO 
Selçuk 8 Eylül İÖO 
Tire 80. Yıl İÖO 
Torbalı Dağkızılca İÖO 
Torbalı Gazi İÖO 
Torbalı Karakuyu İÖO 
Torbalı Çapak İlkokulu 

173'üncü okul protokolü
Vali Cahit Kıraç, Atik Metal şirketinin sahipleri Nuri Atik, oğlu Mehmet Kamil Atik ve İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı yeni okul binası için protokol imzaladı. Vali Kıraç, İzmirlilerin eğitime duyarlı olduğunu, bugüne kadar 248 milyon 750 bin TL'lik eğitime okul yapımı için bağış yapıldığını söyledi. Atik ailesiyle 173. protokolü imzaladıklarını belirten Vali Kıraç, "Bayraklı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin yerine Nuri Atik ve oğlu yenisini yapacak. Temelini de birlikte atacağız. Umuyorum ki 2013-2014 eğitim öğretim yılına hızlı bir çalışmayla yetişecek. Başka okullara dağılan öğrencileri şimdiden bu müjdeyi veriyoruz. Atik Metal ve sahiplerine şükranlarımızı sunuyoruz" dedi. Kendisinin de teknik öğretmen okulu mezunu olduğunu belirten hayırsever Nuri Atik ise, "Bir teknik lise yaptırmak istiyordum. Kendi sektörümüze de katkısı olmasını dilerim. Bu nedenle çok mutlu ve gururluyum" dedi. Teknik lisenin 8 milyon TL'ye malolacağı, okulda toplam 24 derslik ve 2 atölye yer alacağı kaydedildi.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
16°
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:02
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:32
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P