29.08.2012, 11:29

DGS Tercihlerinde dikkat!

Bir önlisans programından mezun olarak DGS ile lisans programlarına geçiş yapmak isteyen öğrencileri tatlı bir telaş sardı. Çünkü bugünden itibaren DGS tercih dönemi başladı ve 4 Eylül 2010 tarihine kadar da sürecek. DGS tercih sürecinde aklınıza gelebilecek bazı sorular ve sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili bilgilendirme yapmak istedim.

Dilerseniz genel bilgileri kısaca tekrarlayalım;

DGS Tercih dönemi 29 Ağustos – 4 Eylül 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Öğrenciler tercihlerini bireysel olarak ÖSYM aday İşlemleri sayfasından bildirecekler.

Her öğrenci otuz tercih yapma hakkına sahip.

Kayıt tarihleri daha önce 3 – 7 Eylül 2012 olarak bildirilmesine rağmen son yayınlanan kılavuzda tarih belirtilmemiş “kayıtların yapılacağı tarih, yerleştirme sonuç bilgileri ve yerleştirme sonuçlarına ilişkin yapılacak duyuru ile adaylara ve diğer ilgililere duyurulacaktır.” İbaresi düşülmüştür. Kayıt tarihlerinin netleşmesi için yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını bekleyeceğiz.

Öğrencilerin en büyük sıkıntısı ÖSYM’nin yayınladığı kılavuzda taban puanların yer almaması, İlk kılavuzda yer alan DGS 2011 taban puanlar yeni yayınlanan kılavuzda yok. Bu da öğrencilerin körlemesine tercih yapmasına neden olacak. Bu nedenle egitim365.com olarak 2011 taban puanlarının yer aldığı kılavuzu yayınlamayı bir görev bildik. DGS 2011 taban puanlarının yer aldığı kılavuzu indirmek için ilgili sayfaya bu linkten ulaşabilirsiniz. (Haberin sonunda link yer almaktadır)

Tercihlerinizi yapıp yerleştikten sonra yapacağınız en önemli iş önlisans derslerinizi saydırmak olacaktır. Bu süreç şu şekilde gelişir; Kayıtla beraber önlisans eğitimi aldığınız üniversitenin size vereceği “detaylı transkripti öğrenci işlerine teslim edersiniz. Detaylı transkript bildiğiniz transkriptten farklı olarak derslerin adı ve kredisi dışında ders içeriği ve işlenen konuların ağırlığını gösteren açıklamalara da sahiptir. Bu transkript derslerinizin ne kadarından muaf tututalacağınızı belirleyen en önemli etmen. Sürecin devamında öğrenci işleri transkriptinizi kazandığınız bölüm başkanlığına gönderir. Bölüm başkanlığı bir kurul oluşturarak kazandığınız okuldaki dersleriniz ile daha önce gördüğünüz derslerin içerik olarak ne kadarının tuttuğunu inceler. Burada kıstas derslerin en az %65 kadarının konu olarak uyuşmasıdır. Eğer aldığınız ders içeriği geldiğiniz üniversite ile %65 ve üzeri eşleşiyorsa o dersten muaf sayılır ve dersi bir daha almazsınız. Bu şekilde tüm dersleriniz düştükten sonra kalan derslerinizi okuduğunuz süreç içerisinde almaya devam edersiniz.

Geçen yıla kadar yerleştiğiniz üniversite sizi “intibak” denen bir hazırlık sınıfına alır ve fark derslerini burada vererek üçüncü sınıftan devam etmenizi sağlardı. İntibak sınıfları pek çok öğrencinin canını yakmıştır. Çünkü 3 dönem içerisinde intibaktan geçemeyen öğrencilerin okul ile ilişiği kesiliyordu. Şimdi böyle bir durum söz konusu değil. Üniversiteler DGS ile yerleşen öğrencilerini üçüncü sınıftan başlatarak fark derslerini üç ve dördüncü sınıflara yaymayı seçiyor.  Bu nedenle tercih etmeyi düşündüğünüz üniversite ve bölüm başkanlığı ile görüşünüz. Öğrenci işlerinden daha önceki yıllarda mezun olduğunuz üniversiteden yerleşen öğrenci olup olmadığını, hangi derslerin sayılıp sayılmayacağını öğrenmeye çalışınız. Bu sizi büyük ve tatsız sürprizlerden koruyacaktır.

Yerleşmeden hemen sonra takip etmeniz gereken bir diğer husus Kredi ve Yurtlar Kurumunun DGS ile geçiş yapan öğrencilere yönelik yurt, burs ve kredi duyurularını takip ederek başvurmaktır.

Sizler derslere biraz daha geç başlayacağınız için ilk aylarda tempoyu yüksek tutmanızda fayda var.

Son olarak kılavuzda yer alan koşullarda BK 1, BK 2 gibi belirtilen koşul ve şartları okuyunuz.

Başarılar dilerim.

 

 

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
22°
açık
Namaz Vakti 09 Mayıs 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:46
Öğle 13:06
İkindi 16:59
Akşam 20:15
Yatsı 21:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P