31.05.2012, 00:54

Bologna Süreci ile değişen tercihlerimiz...

Yükseköğretim sistemleri 21. yüzyılda önemli bir yeniden yapılanma sürecine girdi. Peki neydi bu yeniden yapılanma süreci  ve Türk yükseköğrenim hayatında öğrencilere, akademisyenlere neler kazandıracaktı ?

2001 yılında üye olduğumuz bu sürece 2010 yılında 47 ülke daha dahil olduğu Bologna Süreci yeni bir döneminde başlangıcı oldu. Uluslararası  yükseköğretim eğilimlerinin ve yaklaşımlarının içinde ülkemizin de yer alması Dünya'da uyumluluğunu sağlamak açısından çok önemli bir gelişme tabi. Bu üye 47 ülke Bologna süreci ile  uyumluluk ve değişimin sağlanabilmesi için birçok hedeflerin gerçekleştirileceğini de kabul etti.

Bologna  Bildirgesi  ile belirlenen ve 2010  yılına  kadar her bir ülkenin ulaşması planlanan bu hedefler neydi? 

Birkaç örnek vermek gerekirse bu noktada 3'lü derece (Lisans-Yüksek Lisans-Doktora ) sistemine sahip yükseköğretim sistemi, öğrencinin yükseköğretimde karar süreçlerine katılımının sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması, ülkeler  arasında yükseköğretim alanında  ortak  derece ve  diploma programlarının oluşturulması ve bunların karşılıklı olarak tanınması olarak söyleyebiliriz ama ayrıca  sonrasında hareketlilik, sosyal boyut ve hayat boyu öğrenme diyebiliriz. 

Bologna süreci tek tip bir üniversite yaratmayı hedeflemiyor. Ülkeden  ülkeye  farklılık  gösteren  öğretim dili, öğretim yöntemleri,  eğitim-öğretim ortamını biçimlendiren değerler ile eğitsel araç ve  gereçlerin  farklılığının  korunması, yaratıcı  ve etkin bir yükseköğretim için asla vazgeçilmez öğeler tabiki. Bologna Süreci'nde sağlanan araçlardan Erasmus, Farabi gibi programlarla  dolaşım sağlanması farkli özellikler içinde kendi özgünlükleri de korunarak eğitimde fırsatlar yartatıyor. Bu durum yükseköğretimde Bologna  Süreci'nin  temel hedeflerinden ve reformların başarıya ulaşıp ulaşmadığını gösteren en önemli göstergeyi de oluşturuyor. "Hareketlilik" ile farkli kültürlerin tanıması   daha  açık ve  hoşgörüye  dayalı, farklı kültürlerle birlikte yaşama bilincini sağladığından uyumu sağlamak açısından da çok  önemli.

Değişim programları veya diğer araç ve fırsatlarla sağlanan dolaşım hareketlilik öğrencilerin okul hayatı içinde ve mezuniyetleri sonrasında onlara kazanç olarak dönüyor. Yaratılan iletişim içinde hayata katılımlarını sağlamaları hayat boyu öğrenme ile sürecin devamlılığı ve esas hedefini aslında ortaya çıkıyor.

işte bu noktada kısaca son sözü söylemek gerekirse Bologna Süreci ile Türk yükseköğrenim hayatında öğrenci ve akademisyenlerin eğitim ve öğretim hayatında beklentilerini artırdı.

Artık sadece akademik kadrolar ve eğitim kalitesi değil bu eğitim kalitesi dışında beklenti ve istekler de farklılaştı.

Artık öğrenci ve akademisyenler sağlanan olanaklar ve fırsatlar konusunda mobilitenin kazandırdığı avantajları değerlendirmek istiyorlar. Sadece Türkiye'de değil yurtdışında da belirli dönemler için kalarak farklı kültürleri tanıyarak kendilerini geliştirmek istiyorlar. Yabancı dil olanakları tercihler konusunda oldukça etkili. Değişim programlarından yararlanmak istiyorlar. İkili anlaşmaları, işbirliklerini, uluslarası staj olanaklarını, akademik olanaklardan ortak ve çift diploma imkanlarını kısaca gelişim için yararlanabilecekleri tüm fırsatları sorguluyorlar.


Ne mutlu bizlere, artık gençlerimiz daha bilinçli ve ne istediğini çok iyi biliyorlar.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
22°
açık
Namaz Vakti 09 Mayıs 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:46
Öğle 13:06
İkindi 16:59
Akşam 20:15
Yatsı 21:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P