Uludağ Tıp Fakültesi'nde lazerle tedavi başarısı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlayan lazerle fistül tedavisi, yabancıların da ilgisini çekmeye başladı.

BİLİM VE TEKNOLOJİ 14.02.2013, 11:27 14.02.2013, 14:34
Uludağ Tıp Fakültesi'nde lazerle tedavi başarısı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlayan lazerle fistül tedavisi, yabancıların da ilgisini çekmeye başladı.


Brezilya Mogi das Cruzes Üniversitesi Kolorektal Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Carlos Mateus Rotta, lazerle fistül ameliyatları konusunda bilgi ve becerisini arttırmak üzere UÜ’ye geldi.
Prof. Dr. Carlos Mateus Rotta, Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Öztürk tarafından yapılan lazerle fistül ameliyatlarına eşlik ederek prosedür hakkında bilgi aldı.
Prof. Dr. Carlos Rotta, anüs kaslarını kesmeksizin vücudun kendi dokularını kullanarak, lazer sistemi ile fistülü eritip kendi üzerine yapıştırmaya dayanan tedavinin nasıl yapıldığını yakından izledi.
İşlemin basitliği ve etkinliğinden oldukça etkilendiğini belirten Prof. Dr. Rotta, ülkesindeki diğer cerrahlara da bu ameliyatı öğreteceğini ifade etti.

Tıp Fakültesi'nde lazerle tedavi başarısı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Öztürk, şu anda dünyada çok yeni olan bu yöntemi Türkiye de ilk defa başarıyla uyguladıklarını söyledi. Lazer sistemi ile fistülü bir nevi eriterek kendi üzerine yapıştırdıklarını belirten Doç. Dr. Öztürk, “Böylece anüs kaslarını kesmeden, kaslara zarar vermeden vücudun kendi dokularını kullanarak tedavi uyguladık. Uygulama anestezi altında 4-5 dakika sürüyor ve hasta işlemden 6-8 saat sonra normal hayatına dönüyor. Bu basit, minimal ağrılı yöntem sayesinde, büyük abdest ve gaz kaçırma riskini de en aza indirmiş olduk” dedi. 

Günümüzde lazerin, hemoroid (basur) için yaygın olarak kullanıldığını sahabet hatırlatan Doç. Dr. Ersin Öztürk, “Oysa hemoroidal hastalık için lazer kullanmak,  sokağın başındaki bakkala ekmek almaya gidebilmek için lüks otomobil satın almaya benzer. Gereksizdir. Çok daha basit yöntemlerle hemoroidal hastalık tedavi edilebilir. Ancak fistül gibi basit görünen ama tedavisi zorlu bir hastalığın tedavisinde lazerin önemi çok daha büyüktür.  İnanıyorum ki lazer, yakın gelecekte fistül tedavisinde altın standard yöntem haline gelecektir”  diye konuştu.

FİSTÜL NEDİR?

Basit bir hastalık gibi görünse de ülkemizde yaygın olarak makat bölgesinde görülen perinal fistülün sık tekrar etmesi ve cerrahi tedavi sırasında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle zorlu bir hastalık olarak bilindiğini belirten Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öztürk,  hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

“Anal fistül, kalın bağırsağın makata açılan kısmı (rektum ve anüs) ile makat çevresi cildi arasında olmaması gereken bir yol olarak tanımlanabilir. Bu yoldan dışkı ve akıntı, gaz kaçışı olabilir. Hastalar sürekli olan akıntı nedeniyle makatta ağrı, kaşıntı ve rahatsızlık hissederler. Günümüzde basit fistüllerde fistülün üstünü kapatan dokular kesilerek; daha kötü fistüllere ise bir ip yerleştirilip vücudun bunu atarken fistülü iyileştirmesi mantığına dayanan ‘seton’ işlemi uygulanır. İkisinde de makatta, uzun süreli açık bir yara ya da asılı bir iplik olması sonucu hastanın haftalarca hayat kalitesi düşer. İyileşme süresince hastalar rahatsız olur. Ayrıca iki durumda da makat kasları bir miktar hasarlanır. Hele tekrarlayan veya ileri hastalıkta zarar gören kas miktarı artar ve büyük abdest veya gaz kaçırma/tutamama riski artar. Lazerle tedavi bu nedenle hastaya büyük konfor getirmektedir.”

Lazerle iyileşmeyen veya tekrar eden fistüller için ise tamamen kendi geliştirdiği başka bir yöntemi bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Ersin Öztürk, yine kaslara dokunmadan uyguladığı bu tekniği, bilimsel sonuçlarını elde ettikten sonra açıklayacağını söyledi.





Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
13°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:12
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:55
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P